Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’ha inaugurat el Memorial de l’ Última Defensa de Barcelona

Dins les 7es Jornades de Memòria Històrica de Subirats, s’ha inaugurat el Memorial de l’ Última Defensa de Barcelona a la Serra de Riés.

L’acte va tenir lloc aquest dissabte passat a la serra situada entre els municipis d’Olesa de Bonesvalls i Subirats. Es tracta d’un monument obra del projecte de màster de la secció de paisatge de l’Escola d’Arquitectura, liderada per l’arquitecte Miquel Vidal i en el que han participat estudiants de Galicia, Mèxic, Colòmbia i Veneçuela, entre d’altres països.

L’acte comptava amb la presència d’algunes de les estudiants que han treballat en el projecte i que ens explicaven quin sentit li han volgut donar a la intervenció.

En un dia fred i amb força vent es va fer un acte solemne en el qual hi va haver lectura de textos de testimonis de l’època, intervencions teatralitzades i música de violoncel.

L’acte estava presidit per els alcaldes dels dos municipis on es van trobar cossos de víctimes de la batalla. L’alcalde d’Olesa de Bonesvalls, Josep Maria Tillo i l’alcalde de Subirats, Pere Pons.

La inauguració del Memorial de l’Última Defensa de Barcelona ha estat promoguda per el Centre d’Estudis de Subirats que, entre altres activitats, investiga i rememora la batalla que va tenir lloc al Pago els dies 22 i 23 de gener de 1939. Va ser l’última resistència republicana abans de la caiguda de Barcelona, el dia 26. En aquest indret de la serra s’han descobert restes de les fortificacions, trinxeres, nius de metralladora, bales, metralla, i també restes humanes que una vegada estudiades es van inhumar als cementiris de Subirats i Olesa de Bonesvalls.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: