Dissabte, 20 d'Agost de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El servei de cultura haurà de replantejar l’organització de les Festes de Sant Raimon

Dissabte, festivitat de Sant Raimon de Penyafort, compatró de Vilafranca, la basílica de Santa Maria va acollir el tradicional ofici en honor al Sant.

A l’acte hi assistia el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, amb qui vam estar conversant en relació al fet que enguany no s’hagi pogut constituir la coordinadora de les festes per manca de quòrum.

Gusi assenyala que enguany les Festes s’han acabat coordinant des de l’Ajuntament, i que de cara a l’any vinent caldrà veure si es pot recuperar la implicació de les entitats o si caldrà replantejar les festes, sobre tot en relació als dies que abasten.

El regidor de Cultura creu que d’una manera o altra cal mantenir les festes.

Dissabte a les vuit del vespre la Basílica de Santa Maria celebrava l’ofici en honor al Sant. L’acte comptava també amb la participació de l’Schola Gregoriana de Vilafranca dirigida per Joan Terrades.

La celebració l’oficiava el rector de Santa Maria, mossèn Jaume Berdoy, que va tenir un record per la figura del Sant, per exemple en paraules del bibe Torras i Bages.

 

Berdoy recorda que Sant Raimon de Penyafort va ser una figura clau a l’Europa del segle XIII, assessor de papes i de reis. Un home que va posar els fonaments del dret i representant del seny.

En els moments actuals que viu Catalunya, Berdoy creu que Sant Raimon hi tindria un paper destacat.

Aquest any els Gogistes Penedesencs han tornat a editar els tradicionals goigs, amb l’encapçalament on figura el nom de Sant Raimon, com ja va ser l’any passat, enlloc del clàssic Sant Ramon. L’edició dels goigs es va iniciar el 1961, però amb el pas del temps es va perdre i Gogistes Penedesencs la van recuperar l’any 2013.  Cada estrofa d’aquests goigs descriu un plafó del retaule de l’altar d’acord amb la lletra que va ser escrita per l’artista i escriptor vilafranquí Jaume Mercader- Miret i musicada pel mestre Tomàs Berdier Montserrat.

A l’altar de Sant Raimon de Penyafort de la basílica de Santa Maria de Vilafranca la imatge del Sant, el retaule i les aplicacions de terracota són de l’escultor i orfebre Rafael Solanic i Bàlius, i els sis plafons d’aram pertanyen a l’artista vilafranquí Jaume Mercader-Miret.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: