Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
La Festa Major de Sant Quintí entra dins del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

La Festa Major de Sant Quintí entra dins del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

Sant Quintí rep, d’aquesta manera, un reconeixement d’àmbit nacional de la força de la seva cultura popular i de la vivesa de la seva tradició.

La Festa Major de Sant Quintí ha estat inscrita dins del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, on podem trobar altres festes majors com la de l’Arboç, Vilafranca, Tarragona, Solsona o Mataró, entre altres.
En l’informe de la Generalitat es fa menció dels balls centenaris de la vila que han actuat ininterrompudament a la Festa Major des de fa més de 100 anys, com són el Ball de Diables de Sant Quintí, o també el ball de bastoners, que l’any vinent celebraran 200 anys. També es parla d’altres balls històrics de la vila com són els gegants, el drac, els capgrossos o les panderetes i dels balls històrics de fa més de 100 anys i que s’han recuperat aquest segle XXI, com són el Ball de Gitanes i el Ball d’en Serrallonga.
Aquest informe ha estat elaborat gràcies a la feina que han fet els tècnics de la Generalitat en diàleg constant amb l’Ajuntament, el qual ha tingut el suport sempre de la historiadora local M. Àngels Mata, i sense la qual no hagués estat possible recopilar la informació necessària per a l’informe de la Generalitat.
L’Ajuntament treballa per obtenir la categoria que creu que pertoca a la seva Festa Major, ja que el fet d’entrar al Catàleg és només el primer pas perquè es reconegui la Festa Major com a Festa patrimonial d’interès nacional, que és la que reconeix aquells elements o manifestacions de cultura popular que tenen una història de més de 100 anys ininterrompuda.
Tenir aquest reconeixement comporta prestigi, però també una sèrie d’obligacions que s’hauran de complir per no perdre la categoria, i és que la festa ha de mantenir l’essència sempre i ha de complir una sèrie de requisits importants. Per això l’Ajuntament de Sant Quintí vol treballar en certs aspectes com la creació de la Coordinadora dels balls populars de Sant Quintí i en el redactat del Protocol de la Festa Major, aspectes sens dubte necessaris per a l’obtenció de la categoria de Festa patrimonial d’interès nacional.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: