Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Bosc Verd al·lega contra la construcció a Can Mata d’Abelló de l’agroparc del grup Ametller

El col·lectiu ecologista ha presentat 18 al·legacions a l’avanç del pla especial urbanístic que vol facilitar la construcció a can Mata d’Abelló d’un agroparc del grup Ametller.

El Col·lectiu Bosc Verd, ha presentat 18 al·legacions al Departament de Territori i Sostenibilitat, a l’avanç del pla especial urbanístic, en contra de la construcció d’un agroparc del grup Ametller de 121 hectàrees a Can Mata d’Abelló que modifica substancialment el planejament urbanístic dels municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons.
Des de Bosc Verd no estan d’acord en la construcció de parcs temàtics de grans dimensions que humanitzen i desnaturalitzen els espais agraris i forestals de l’Alt Penedès que estan protegits. Actualment a la zona afectada només hi ha la masia de Can Mata d’Abelló, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local, i la resta d’espais són agrícoles, forestals o fluvials. Una zona que és sòl no urbanitzable i està protegit pels POUM’s de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, pel Pla Director Territorial de l’Alt Penedès, pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona, per la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès i pel Catàleg del paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona.
Des de Bosc Verd expliquen que la zona constitueix el connector ecològic entre el PEIN de les Muntanyes de l’Ordal i els PEIN’s de Roques Blanques i les Muntanyes de Montserrat. Un espai que ja té molta pressió urbanística, pels polígons industrials, les urbanitzacions, les zones urbanes del Baix Llobregat Nord i per infraestructures com l’AP7, l’AVE i el tren.
Apunten també què la zona on es vol fer l’agroparc és l’espai de caça preferent de l’àliga cuabarrada, molt proper a la zona de nidificació, al PEIN Muntanyes de l’Ordal. L’àliga cuabarrada és una espècie en perill crític d’extinció i la llei protegeix tant la seva zona de nidificació, com la seva zona de caça, per les directives europees i lleis catalanes i estatals.
Remarquen també que l’agroparc no s’ajusta a la legalitat urbanística, perquè un sòl agrícola no pot generar mai aprofitaments urbanístics que impliquin la construcció d’un polígon industrial, d’acord amb la jurisprudència del TSJC amb sentències de juliol de 2009 sobre parcs eòlics. Un Pla especial urbanístic, diuen, no és suficient per a la instal·lació d’un sistema general, sinó que s’ha de procedir a una modificació de tot el planejament general del municipi afectat. El projecte d’Ametller Origen és un autèntic frau a la legalitat urbanística catalana, i no compleix amb la llei d’urbanisme, consideren.
Apunten que la zona industrial proposada a l’agroparc té 14 ha, es vol ubicar a la part més alta i visible, provocant un gran impacte visual i paisatgístic. A més l’actual carretera BV-2249, que connecta Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, no pot assumir la visita de 200.000 persones, els 700 treballadors/es i els milers de camions de l’agroparc. El pont que creua el riu Anoia es d’un sol sentit.
Acaben remarcant que no volen zones industrials en sòl no urbanitzable, quan hi ha polígons desocupats a l’Alt Penedès i al Baix Llobregat Nord, per tant les zones industrials proposades haurien d’anar en zones industrials existents, així també s’evitaria que es pugui especular amb el sòl no urbanitzable.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: