Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 2016 ha estat un any calorós i sec, però no tant com el 2015

L’escassedat de la verema del 2016, amb una baixada de més del 30% en quilos de raïm, fan pensar en que l’any que just acabem de deixar ha estat el més sec.

Però no és així. Ho era fins el mes de setembre, però les pluges de la tardor, especialment de l’octubre i el novembre han fet remuntar una mica les xifres de pluviometria anuals.

El responsable de l’Agència Estatal de Meteorologia al Penedès, el tècnic de l’Incavi, Josep Gol, ens ha donat detalls del resum climatològic de l’any 2016. Ha tornat a ser un any calorós i sec, però no tant com l’any anterior.

El 2016 al gener es va registrar la temperatura absoluta màxima més alta en aquest mes registrada mai a Vilafranca, en concret 22,8º. El principal problema, però, va ser la manca de pluges. Fins al setembre només s’havien acumulat 260 litres per metre quadrat. Amb les pluges del darrer trimestre s’ha arribat als 470 litres, 160 litres més que a l’any 2015.

Els ceps estan patint , però els efectes de dos anys consecutius amb molt poca pluja.

Els ceps necessitaran dos any per recuper-se dels efectes de la manca de pluges. Això fa preveure que, si res no canvia, el 2017 es pot tornar a viure una collita curta de raïms.

D’altra banda hem començat l’any 2017 amb temperatures molt baixes. A les nits es frega els zero graus o fins i tot per sota al Penedès.

Això fa pensar que aquest any serà d’hivern fred i d’estiu molt calorós.

Com diuen les dites populars les gelades al camp que està fent aquest inici d’any són bones per les properes collites. El fred crea humitat i elimina bacteris a la terra.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: