Diumenge, 23 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Timba de Santa Bàrbara aporta informació sobre l’arribada del vi fenici

La intervenció arqueològica al Planot de la Timba de Santa Bàrbara, a Castellet i la Gornal, confirma que és un possible enclavament comercial protohistòric al riu Foix.

El Planot de la Timba de Santa Bàrbara és un jaciment arqueològic del segle VII abans de Crist, situat en un promontori amb un precipici rocós dins els límits del Parc Natural del Foix. Una part pertany al terme municipal de Castellet i la Gornal i, l’altra, al terme municipal de L’Arboç.

La intervenció arqueològica, que es va fer durant només dues setmanes entre maig i juny, ha permès recollir multitud de fragments de ceràmica fenícia. Molts formarien part d’àmfores vinàries provinents del llevant mediterrani i de les colònies fenícies del sud de la península. Aquest fet podria indicar que el planot va actuar com a enclavament d’intercanvi de mercaderies, pròxim al riu Foix, al mar a través del camí que encara uneix l’Arboç amb Vilanova i al pas de l’antiga Via Augusta, ara la N-340.

La intervenció també ha tret a la llum dos murs de pedra que semblen formar part d’un edifici monumental.

En un altre dels sondeigs s’ha identificat el que podria ser la zona residencial. Allà han localitzat dos sacrificis domèstics d’ovelles petites que podrien respondre a rituals propiciatoris.

Fruit d’aquesta primera i única intervenció arqueològica a la zona també han estat localitzades dues monedes: un as de bronze del segle II abans de Crist provinent de la ciutat de Bolskan, ara Osca, i un òbol d’argent de la ciutat de Massàlia, l’actual Marsella, dels segles IV-III abans de Crist. També han trobat denes de plom i una possible agulla d’una fíbula de bronze, entre altres materials.
L’equip d’investigació, encapçalat pels arqueòlegs Sergi Jiménez i Dani López, té com a un dels seus principals objectius confirmar la mil·lenària tradició vitivinícola del Planot de la Timba de Santa Bàrbara i del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: