Dilluns, 25 d'Octubre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Primera Fira del Gall amb la IGP

Els criadors de Gall del Penedès creuen que la IGP ajudarà a donar a conèixer el producte i la seva singularitat.

Quan ja han començat a arribar a mercats i restaurants els primers galls amb el distintiu de la Indicació Geogràfica Protegida i a les portes d’una nova edició de la Fira del Gall, els criadors de Gall del Penedès creuen que la IGP ajudarà a donar a conèixer el producte i la seva singularitat.
A la Granja Guirigall del Pla del Penedès, el Jordi Guirau i la seva dona hi tenen uns 200 animals. Crien galls des del 2003, quan el treball per recuperar i consolidar la raça d’aviram penedesenca que havia començat als anys vuitanta ja estava molt avançat.

Guirau explica que la Indicació Geogràfica Protegida era un distintiu llargament demanat pels criadors per dotar de valor un producte en el que hi creuen. El criador recorda que els galls tenen entre quatre i sis mesos de criança. Estan alimentats amb una dieta acurada que incorpora grans de raïm i la seva carn és suau i singular al paladar.

A l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca hi ha una vintena de criadors, cinc dels quals tenen el distintiu d’Indicació Geogràfica Protegida. Entre els criadors, la dimensió de les granges i el volum de negoci són variats.

Respecte el sistema de producció, els animals es crien en galliners que disposen d’accés a l’exterior durant tot l’any, i l’edat mínima de sacrifici és de 98 dies. El gall del Penedès és una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera i de producció de carn pesada, resistent a la calor i al fred mediterrani. La seva carn es caracteritza per la seva qualitat gustativa, el color rogenc de les canals i una carn i uns músculs ferms i sucosos.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: