Dimecres, 24 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Pessebre vivent de les Gunyoles celebra els 40 anys de representacions

Una de les activitats culturals de més importància que es celebra al poble de les Gunyoles de forma ininterrompuda des de fa 40 anys és el Pessebre Vivent Parlat.

Si alguna cosa el distingeix de la resta de representacions nadalenques de pessebre vivents a Catalunya és el fet de ser una escenificació parlada, sent allò més proper a la representació d’uns pastorets a l’aire lliure.

La història d’aquestes representacions arrenca amb la tradicional vetllada de Pastorets que organitzava la Parròquia de Sant Salvador de Les Gunyoles al Local Parroquial, fins que va sorgir la idea de traslladar l’espectacle als carrers del poble, moment en que neix la principal peculiaritat del Pessebre Vivent Parlat.

El recorregut inicial començava a l’Església del poble i el travessava per acabar a una cova de pedra natural ubicada a la muntanya de la serra. Any rera any el recorregut es va anar modificant, fins arribar a l’emplaçament actual, que és un circuit tancat al voltant d’aquesta cova.

És una activitat que d’alguna manera o altra involucra a tota la gent del poble.

Des de l’any 1976, les millores tècniques s’han anat incrementant, amb la construcció d’una xarxa d’il.luminació permanent, la possibilitat de desdoblar representacions per evitar llargues estones d’espera al públic, la millora de la qualitat de l’espectacle amb la tria dels textos més adients, o la reforma del vestuari per adaptar-lo progressivament a l’època.

Un dels aspectes que el fa més singular i apreciat per el públic és el fet que tingui una representació teatral en un entorn natural.

Pel que fa a l’organització del Pessebre Vivent Parlat, cada any es senyalitza l’accés al Local social amb il.luminació i cartells. Els vehicles que accedeixen al Local social on es venen les entrades estan acompanyats  per un grup de persones que eviten els posteriors col.lapses en coincidir més d’un grup de visitants. A l’interior del local els visitants esperen que un guia del Pessebre els acompanyi pel recorregut pels carrers del poble fins a la muntanya on s’inicia el Pessebre Vivent Parlat.

L’any passat hi van passar gairebé 4.000 visitants i enguany s’espera arribar a aquesta xifra. Desprès de les representacions d’aquest Nadal i Sant Esteve, queden encara tres oportunitats més per veure’l. Aquest diumenge 1 de gener, i també els diumenges 8 i 15 de gener.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: