Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’HCAP atén una seixantena de casos d’ictus cada any a través de la xarxa TeleIctus

L’ictus és una malaltia vascular cerebral d’aparició sobtada que pot ser causa de mort o provocar seqüeles greus.

Es tracta d’una interrupció de la circulació cerebral aguda que es pot donar perquè un coàgul tapona una artèria o bé perquè una artèria explota i provoca una hemorràgia. Des del 2011, l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès està integrat a la xarxa TeleIctus. Mitjançant un sistema de videoconferència, un neuròleg de l’hospital de Bellvitge pot explorar el pacient i valorar les imatges radiològiques per tal d’establir un diagnòstic precoç, decidir el trasllat, si s’escau, i prescriure tractaments per a l’estabilització. Com explica el metge adjunt del servei de medicina d’urgències Jaume Albà, cada any s’atenen una seixantena de casos d’ictus a través de la xarxa TeleIctus a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. Són dades aproximades però, d’aquests 60, en entre deu i dotze, es pot fer una actuació efectiva per minimitzar les seqüeles.

En el cas de l’ictus, la rapidesa en què la persona afectada és atesa és fonamental. Després, el personal sanitari ha d’actuar segons les circumstàncies específiques de cada cas.

Fa uns anys es va impulsar la campanya “RÀPID”, per donar consignes clares davant d’un possible ictus. “RÀPID” són les inicials de les ordres que s’han de donar a la persona afectada per veure si és capaç d’obeir-les: “riu”, “aixeca” els braços i “parla”. Si hi ha dificultats en alguna d’aquestes tres accions, la persona pot està patint un “ictus” i cal actuar “de pressa”. Per informar sobre la detecció dels símptomes i conscienciar sobre la prevalença de l’ictus i les seves conseqüències, la Fundació Ictus va instal·lar aquest dimarts la seva carpa a les portes de l’Hospital Comarcal. El Marcel Marimon explica que el primer que hem de fer si sospitem que algú està patint ictus és dir-li que rigui.

La Fundació Ictus està desenvolupant aquesta campanya informativa coincidint amb la proximitat de la Marató de TV3, que se celebra aquest diumenge al voltant de l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. I, precisament, per col·laborar amb La Marató, l’Hospital organitza el mateix diumenge al matí l’activitat ‘Belluga’t per l’ictus’, una passejada solidària, cultural i accessible. La caminada està organitzada pel servei de Neurologia i compta amb el suport de l’Ajuntament i de l’associació Entre Tots.

Els participants estan convocats diumenge a dos quarts de deu del matí a l’Hospital.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: