Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El govern es queda sol en l’aprovació del pressupost municipal del 2017 a Vilafranca

Aquest dimarts al vespre s’ha celebrat Ple ordinari de l’Ajuntament de Vilafranca, on el tema més destacat era l’aprovació del pressupost de la corporació per a l’any vinent.

Un pressupost consolidat, és a dir amb l’Ajuntament més els organismes i entitats municipals, que pujarà a 50 milions 696 mil euros.

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, recordava que el pressupost és un document que s’elabora amb la participació de molta gent, polítics i tècnics dels diferents serveis. L’objectiu és continuar amb la tasca dels darrers anys prioritzant les polítiques socials i de promoció econòmica.

Un 70% del pressupost queda condicionat pels serveis obligatoris, com ara manteniment de la via pública, neteja o enllumenat. Un 30% es destina a serveis que, tot i no ser obligatoris, l’Ajuntament considera necessaris, com poden ser les llars d’infants, promoció de fires, plans d’ocupació o la Ràdio i la Televisió. Ruiz destacava que el capítol on es pot fer més incidència, d’any a any, és en el d’inversions.

El regidor del PP, Josep Ramon, va anunciar el seu vot en contra, advertint que l’ajuntament ha municipalitzat serveis que no són obligatoris que podrien comportar en el futur problemes econòmics. En canvi, va dir, no destina prou recursos a temes de la seva competència com pot ser el manteniment dels carrers.

En nom de VeC, Ramon Arnabat, va lamentar no haver rebut resposta per part del govern a les seves propostes. Va plantejar un seguit de mesures que podrien ser assumides econòmicament per contemplar un major suport a l’emergència social generada per la crisi. Arnabat demanava una partida per la posada en marxa dels pressupostos participatius.

En el capítol d’inversions va divergir de les prioritats del govern, sobretot en el projecte de concentrar serveis municipals a l’antic hospital.

Per part d’ERC, Mònica Hill, criticava els pressupostos per ser massa continuistes i conservadors. Tampoc compartia la prioritat de la inversió a l’antic hospital i demanava un pla de xoc per l’emergència social, amb increment dels ajuts directes o la rehabilitació d’habitatges amb finalitat social. També des d’ERC es proposa destinar 240.000€ als pressupostos participatius. Finalment va fer una dura crítica a la manca de voluntat de diàleg del govern.

Per la seva banda la CUP també va reclamar els pressupostos participatius. La regidora Laia Santís va apuntar els tres eixos bàsics que reclamen del pressupost i que consideren que la proposta del govern no contempla.

Un és el del foment de la participació ciutadana, un altre el de la justícia social i finalment la reducció de sous del govern i càrrecs de confiança.

En el capítol d’inversions des de la CUP tampoc coincideixen amb el govern.

Finalment el primer tinent d’alcalde, Francisco Romero, assenyalava que les inversions contemplen aspectes que els dos grups municipals portaven en el seu programa electoral, és a dir, són el compliment de les propostes anunciades en els programes. També deia que el pressupost és continuista, perquè continua posant l’accent en les polítiques socials i la promoció econòmica.

L’alcalde, Pere Regull, va cloure el debat apuntant que prenien nota de les observacions dels grups i que s’intentaria fer front a algunes de les propostes socials. No obstant va recordar que en les auditories que fa la Diputació Vilafranca està al capdavant dels pressupostos destinats a matèria social. Pel que fa a les inversions va assenyalar que s’havia escoltat l’oposició reformulant per fases la reforma de l’antic hospital i respecte a les crítiques per la manca de diàleg va recordar que els grups tenien la proposta del govern de feia moltes setmanes i que fins a darrera hora no han presentat les seves aportacions.

Finalment el pressupost de l’Ajuntament de Vilafranca per l’any 2017 es va aprovar amb els vots favorables del govern de CiU i PSC, i els vots en contra de l’oposició de CUP, ERC, VeC i PP.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: