Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
L’Ajuntament de Vilafranca implanta un sistema anticonceptiu per al control de coloms

L’Ajuntament de Vilafranca implanta un sistema anticonceptiu per al control de coloms

S’han instal·lat dos dispensador d’un fàrmac anticonceptiu que es diu Ovistop, i que pot reduir en un primer any per sobre del 40% la població de coloms.

Es tracta de la utilització d’un fàrmac anticonceptiu que es diu Ovistop. La seva eficàcia ve avalada per una llarga trajectòria a diversos municipis d’Itàlia i també de Catalunya on ha aconseguit reduir la població de coloms en pocs mesos de forma ètica sense necessitat de sacrificar-los.
Aquesta metodologia consisteix en el subministrament d’Ovistop, un blat de moro recobert amb una substància anomenada nicarbazina, que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms i que es distribueix a través de dispensadors automàtics que permeten programar l’hora i la quantitat de producte a dispensar. De moment se n’han col·locat dos als punts on es concentren les principals colònies de coloms i s’està treballant en col·laboració amb un alimentador que, a partir d’ara, utilitzarà també aquest tipus de pinso.
Quan es capturen i sacrifiquen els coloms, es deixa un buit ecològic que és ocupat ràpidament per nous coloms, ja que els exemplars restants tenen més recursos a l’abast i es reprodueixen en millors condicions.
Ovistop provoca una davallada continuada i estable de la població i s’ha comprovat que a partir del quart any la població de coloms es redueix fins el 80% respecte de la inicial. En són exemples Cardona o Molins de Rei que han implementat el sistema anticonceptiu amb resultats que han millorat les expectatives inicials. El primer any el descens a Cardona va superar el 60% i a Molins de Rei el 40%.
El fàrmac és totalment segur, tant per la salut dels coloms, com també per la d’altres animals, persones o pel medi ambient.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: