Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La CUP proposa 14 mesures per fer unes ordenances fiscals “més justes, ambientals i solidàries”

La idea bàsica que segueixen les mesures proposades per la CUP és que les ordenances fiscals, impostos i taxes són “una eina molt important de redistribució de la riquesa”.

Des de la CUP posen l’accent en què les taxes s’han d’adaptar “a totes les butxaques”, de manera que tothom pugui contribuir en la mesura que li sigui possible. També busquen premiar els comportaments responsables, per exemple en matèria de selecció i generació de residus.

En matèria ambiental, la CUP proposa començar a pensar seriosament en el sistema de recollida porta a porta per filar més prim i aplicar taxes segons la generació de residus. Com que aquesta mesura requereix de temps i consens polític, de moment defensen la proposta que va fer ERC l’any passat de bonificar la taxa segons els usos de la deixalleria. També aposten per bonificar els comerços que no fan servir bosses de plàstic, la taxa d’obertura per a establiments que es dediquin a l’artesania i a la reparació, comerços de proximitat i que tinguin en compte les necessitats de celíacs i altres al·lèrgics. D’altra banda, proposen bonificar l’IBI fins al 20% als habitatges de classe energètica A.

En l’àmbit social, la CUP aposta per la bonificació de l’IBI a persones amb rendes baixes i aplicar un recàrrec del 50% als pisos desocupats de grans tenidors. També planteja altres mesures encaminades a fomentar una major igualtat: bonificacions del 50% per als pisos que es registrin per a lloguer, taxes progressives al Complex Aquàtic i a l’Escola Municipal de Música, que paguin més IBI les grans superfícies, oficines bancàries i immobiliàries…

Finalment, de cara a les entitats, la CUP proposa bonificar, no només l’ús del teatre municipal Cal Bolet, sinó també els serveis que s’hi associen, que solen encarir molt l’ús d’aquest equipament municipal. Una altra de les mesures seria la bonificació de la llicència d’obres per a aquelles entitats que hagin de fer reformes al seu local de lloguer.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: