Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Acte d’inhumació de les restes dels soldats morts durant la Guerra Civil a Olesa de Bonesvalls

El cant dels ocells va ser el teló de fons amb el qual es van enterrat els 5 cossos trobats a la serra de Riés, a la part situada al municipi d’Olesa.

En la recerca es van trobar 7 cossos a la serra de Riés. Els 2 restants no es van  inhumar aquest dissabte, ja que no es van trobar en els marges del terme d’Olesa, i d’acord amb el que diu la llei de fosses de Catalunya, cal enterrar-los en el municipi on s’han localitzat. La feina, però, no acaba amb la inhumació dels cossos:

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, Josep Maria Tillo, acompanyat pels regidors de l’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls, a més de representants dels equips de recerca que han participat en la investigació i del Departament d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals de la Generalitat. A més dels parlaments institucionals, es van recitar diversos versos i es va oferir la interpretació al violoncel de diverses peces musicals.

L’acte va finalitzar amb la inhumació de les restes a un nínxol del cementiri d’Olesa amb la inscripció “Morts en defensa de les llibertats en els combats d’Ordal de gener de 1939” i un motiu floral amb els colors de la bandera republicana.

El president del Centre d’Estudis de Subirats, Josep Mata, va ser la persona que va localitzar la troballa dels cossos. Segons informes de l’època a la zona hi van perdre la vida 45 soldats, per Mata explica la dificultat que hi ha per trobar més cossos de combatents al front de Riés.

Sota la direcció de la Generalitat de Catalunya, un equip interdisciplinari format per experts de la Universitat de Barcelona  i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Subirats i de l’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls, del Centre d’Estudis de Subirats i de l’Institut d’Estudis Penedesencs, va realitzar els treballs de localització, recuperació i anàlisi antropològica de restes humanes de la Guerra Civil a la serra de Riés, entre el 2014 i el 2015. Fa pocs mesos es va celebrar l’acte d’inhumació de les restes de set víctimes de la Guerra Civil que van morir a la serra de Riés durant els combats del gener de 1939 al cementiri de Subirats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: