Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La verema curta de quilos fa pujar els preus del raïm al Penedès

Ho fa però de forma circumstancial, i no es estructural com voldrien les organitzacions agràries.

El mes de setembre és el moment àlgid de la verema al Penedès. És el moment de collir les principals varietats de raïm. Sobretot les tradicionals del cava, xarel.lo, macabeu i parellada. El xarel.lo, per exemple, presenta una imatge de sanitat que li garanteix la qualitat, però els grans de raïm són molt més petits que en d’altres collites. Les condicions de poca pluja de l’hivern passat s’han mantingut també durant la resta de l’any, sobre tot a l’estiu. Això fa que la verema del 2016 al Penedès sigui molt curta de quilos. Es parla d’un 40% menys. Aquesta poca producció ha comportat que els cellers reaccionin pagant més el quilo, arribant a superar els 40 cèntims d’euro per quilo de raïm a les varietats tradicionals. Un preu reclamat des de fa anys per els sindicats de pagesos. És un preu però que no es planteja com una solució permanent, sinó de forma circumstancial per aquesta verema, i tenir un efecte crida a la plantació de vinya a altres zones de la DO Cava.

L’augment de preus per quilo de raïm serveix als cellers per assegurar-se la quantitat que necessiten per a la seva producció, però al pagès només li serveix per compensar en part la pèrdua de quilos produïts.

Els pagesos més veterans del Penedès no recorden haver vist mai una verema tan curta i afectada per la sequera. Aquesta situació afecta al conjunt del sector, tan al pagès com als cellers elaboradors, però no afectarà a la qualitat del producte.

Durant la primera quinzena de setembre el Penedès es troba en plena ebullició recollint les principals varietats de raïm. Una verema que continuarà, però, fins ben entrat el mes d’octubre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: