Dijous, 21 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Terricabras i Tremosa han explicat a Vilafranca “com veu Europa el procés català”

Josep Maria Terricabras i Ramon Tremosa han explicat a Vilafranca “com veu Europa el procés català” en una taula rodona organitzada per Òmnium Cultural Alt Penedès.

Els eurodiputats Josep Maria Terricabras i Ramon Tremosa van protagonitzar ahir al vespre la taula rodona organitzada per Òmnium Cultural Alt Penedès ‘El procés català vist des d’Europa’. L’acte tenia lloc a l’auditori de Vinseum i estava moderat pel periodista Marçal Sintes.

Els convidats van reflexionar sobre les impressions que ells creuen que tenen les institucions europees sobre el debat polític català. També van parlar sobre com ho veuen els seus col·legues i quines solucions hi ha perquè un futur estat català es mantingui dins la Unió Europea.

Per al convergent Ramon Tremosa, el cas de Catalunya ha tingut una atenció mediàtica considerable. Afirma que l’any 2015 es van dedicar 5.000 articles de la premsa internacional al procés, incloses algunes portades destacades com la que va dedicar el setmanari The Economist al 9-N amb el titular ‘Let Catalonia vote’. També creu que Europa veu amb bons ulls com s’està desenvolupant el procés a Catalunya pel que fa a la mobilització de la gent.

L’eurodiputat també considera que hi ha molts estats que no es pronuncien per prudència perquè hi ha altres regions com Flandes a Bèlgica, Escòcia al Regne Unit o Baviera a Alemanya que estan a l’expectativa. El que sí defensa Tremosa és que Europa veu Espanya com un país on les coses no s’estan fent bé.

Per la seva part, l’eurodiputat independent per ERC Josep M. Terricabras defensa que, de la independència de Catalunya, se’n parla però “pels passadissos i amb la veu baixa”. Terricabras creu que la posició oficial passa per defugir el conflicte i que Espanya farà servir la UE com a mediadora en cas que arribi un xoc entre l’estat i Catalunya. Segons el filòsof, arribat aquest cas, alguns països europeus reconeixerien un nou estat català.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: