Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La reobertura de les grutes de Les Deus posa el focus sobre la sequera que afecta el paratge

Sant Quintí de Mediona ha reobert aquest estiu les grutes de Les Deus després d’estar sis anys tancades per motius de seguretat.

Les grutes són un dels espais més emblemàtics del municipi, amb estalactites, estalagmites i altres formes geològiques creades en part per l’acció de corrents subterrànies al llarg de milers d’anys. Diversos arranjaments, com la instal·lació de pilars de reforç, il·luminació, tancaments que mantenen la humitat i mesures de seguretat, han permès adaptar les grutes i tornar a fer-hi visites guiades amb l’empresa que gestiona el paratge amb les activitats esportives i el circuit botànic, Les Deus Aventura. La visita, però, més enllà de mostrar les grutes i el seu entorn, posa el focus sobre els efectes evidents de la sequera i el canvi climàtic en un indret on sempre hi havia hagut molta més aigua de la que hi corre ara.

 

L’alcalde del municipi ha alertat sobre aquesta situació de manca d’aigua i ha explicat que també és fruit de la sobreexplotació de l’aqüífer Carme – Capellades, que abasteix tota la conca d’Òdena. Segons Pol Pagès, a finals d’any es farà efectiu un projecte de transvasament del pantà Llosa del Cavall, al Solsonès, que permetrà regenerar l’aqüífer Carme – Capellades a la llarga. És un projecte de l’Agència Catalana de l’Aigua finançat amb fons europeus.

 

Les grutes de Les Deus va ser obertes l’any 1954 arran de l’extracció de pedres de la zona per a unes obres a l’aquari del zoo de Barcelona. La canalla de Sant Quintí accedia a les grutes per sota l’aigua però, amb l’impuls de Joan Freginals i el suport de l’ajuntament de l’època, s’hi va obrir un accés a fi que les grutes fossin un reclam turístic. Així va ser durant molts anys, fet que també va provocar la degradació de l’espai: la gent arrencava i s’enduia les estalactites, que creixen de l’ordre d’un centímetre cada vuitanta anys.

Per a l’Ajuntament de Sant Quintí, la reobertura de les grutes ha de propiciar un augment de les visites que rep el paratge de Les Deus, el principal reclam turístic del municipi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: