Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Acte d’inhumació a Olesa de les restes dels soldats caiguts a la Serra de Riés l’any 1939

L’acte tindrà lloc aqust dissabte 1 d’octubre, a les 12 del migdia, al cementiri municipal d’Olesa de Bonesvalls, i compta amb el suport de la Generalitat, la UB i la UAB.

Després d’uns parlaments, es farà la lectura del poema “Crit i Nit”, acompanyat de música de violoncel; es procedirà a la inhumació de les restes per part dels serveis funeraris i ofrena floral. L’acte finalitzarà amb la interpretació del Cant dels Ocells.
El passat mes de maig es va celebrar un acte d’inhumació de les restes de set víctimes de la Guerra Civil que van morir a la serra de Riés durant els combats del gener de 1939. Atès que no ha estat possible determinar-ne la identitat, les restes recuperades han estat inhumades en un nínxol del cementiri de Sant Pau d’Ordal i del cementiri d’Olesa de Bonesvalls amb la inscripció “Morts en defensa de les llibertats en els combats d’Ordal de gener de 1939”.
El treball d’investigació, ha permès aportar més coneixement històric sobre les fosses del Penedès. Segons els resultats de les investigacions, els soldats republicans morts a la serra de Riés eren membres de la 196 Brigada Mixta procedents de la zona de Madrid, que van arribar amb vaixell des de València i que el 21 de gener de 1939 van ser desplegats a la zona del Garraf i l’Alt Penedès. Un dels seus batallons es va emplaçar a Olesa de Bonesvalls i el 23 de gener de 1939 va quedar totalment desfet en els combats que es van produir al voltant del Turó de les Mentides.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: