Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 2016 confirma la tònica de poques pluges i temperatures altes que ja vam partir l’any passat

Aquest any ha plogut menys que el 2015, en què ja va ploure la meitat de l’habitual; i s’ha batut el registre de dies seguits amb temperatures superiors als 30 graus.

Tot just començada la tardor em volgut analitzar com ha estat aquest estiu en què les sensacions de temperatures altes i poques pluges han estat generalitzades. Unes sensacions que ha confirmat l’encarregat de l’estació meteorològica de l’agencia estatal de meteorologia que hi ha a la seu de l’Incavi de Vilafranca, Josep Gol. Explica que ha estat un any extremadament sec fins ara, i amb temperatures molt altes que han superat els registres històrics de l’estació, que daten de 1930.
Pel que fa a les pluges, Gol recorda que l’any passat ja va ser extremadament sec. Es van recollir uns 350 litres, que representen la meitat del que hauria de ploure any normal. El que portem de 2016 els registres són encara inferiors, i apunten a que ens troben en un període de sequera intens.
El responsable de l’estació meteorològica de l’Incavi recorda també què ens trobem en una zona de clima mediterrani, que és molt variable. Però que a més en aquests darrers anys ens trobem en què el canvi climàtic ens està afectant molt.
Pel que fa a la vinya, Gol recorda que les previsions que s’han fet públiques apunten a una disminució d’entre el 30 i el 40% respecta altres anys segons les varietats. Remarca però, què si no plou l’any vinent serà molt complicat ja que les plantes no tenen reserves d’aigua.
Finalment Gol explica què en el que portem d’any també s’ha detectat un descens molt gran del nombre de tempestes que s’han registrat. Aquest 2016 de moment només n’hem tingut dues, una a l’agost i l’altra al setembre; quan altres anys se’n registren una quinzena. La conclusió definitiva és que el sòl està molt mancat d’aigua.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: