Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

JARC denuncia la pèrdua progressiva de suport públic vers els viticultors catalans

L’organització agrària JARC-COAG recorda que el sistema europeu d’assignació i repartiment dels ajuts directes perjudica greument els viticultors catalans.

Actualment, els beneficiaris del règim de pagament base són només els viticultors que van destinar els seus excedents a la destil·lació, situació que a Catalunya és pràcticament residual. D’aquesta manera, diuen, es genera desequilibris territorials i es perjudica el model vitivinícola català. Com a exemple, exposen que un agricultor de Castella La Manxa percep una mitjana de 202,45 €/ha, mentre que un català només cobraria 52,28.

Segons JARC la pèrdua progressiva de suport públic pels productors de vi també es constata en la reducció dels ajuts agroambientals i en l’ajut per a la producció integrada, que a causa de l’allau de peticions rebudes ha provocat que molts pagesos professionals hagin quedat exclosos d’aquesta línia.

Finalment, JARC recorda que el Departament d’Agricultura també ha disminuït el suport a la inversió en nova maquinària agrícola inclosa en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR). Així, les línies només subvencionen les màquines amb tecnologia innovadora, deixant fóra les més usuals i específiques pels viticultors.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: