Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La campanya d’excavacions arqueològiques a Olèrdola recupera l’església de Santa Maria

L’església estava fins fa tres setmanes recoberta de bosc. Ara ja es pot veure la seva dimensió real, l’entrada principal i la distribució.

És un edifici del segle X que va donar servei fins al segle XVI. Fa uns 112 metres quadrats i està envoltat per la necròpolis del Pla dels Albats, amb 130 tombes excavades fins al moment. Santa Maria era una de les esglésies “sufragànies” de l’església de Sant Miquel que, situada al recinte emmurallat, tenia caràcter parroquial i, per tant, era més important. Santa Maria donava servei al barri de fora muralla com a lloc de culte per als fidels; però també era una peça més de l’engranatge de l’Església per recaptar béns i producció agrícola.

La intervenció arqueològica ha descobert en un principi una església canònica tal com apuntaven els documents coneguts fins ara. Però el seu interior amaga alguns elements que s’hauran d’estudiar. És el cas d’una tomba antropomòrfica sense cap cos a l’interior, que apunta a algun tipus de ritual, l’existència d’un campanar i una distribució peculiar.

Una altra troballa destacada és el que sembla un mil·liari que havia estat reaprofitat per a algun altre ús, encara per determinar.

L’església de Santa Maria s’haurà de consolidar un cop acabi la campanya d’excavacions i s’adequarà a la visita, sobretot per evitar la seva degradació.

Olèrdola és un indret que segueix generant informació molt valuosa sobre el nostre passat. Les ciutats de l’època que existeixen, com Barcelona, Girona, Manresa o La Seu d’Urgell, segueixen habitades i no és possible tenir una visió global de com funcionaven al segle X.

La campanya d’excavacions arqueològiques d’aquest estiu s’inclou dins del programa ECLOC, liderat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Universitat de Barcelona però que també implica l’Agència del Patrimoni, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Olèrdola.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: