Dimarts, 30 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El periodista Jaume Barberà creu que “estem malalts d’immediatesa”

Barberà parla del consum excessiu de psicofàrmacs que hi ha a Catalunya al seu darrer llibre ‘(In)satisfets’.

Segons una enquesta del Ministeri de Sanitat, un 13’6% de les persones entre 15 i 65 anys que viuen a Catalunya consumeix algun tipus de psicofàrmac. A partir d’aquesta dada i amb la certesa que els humans som capaços de canviar i millorar gràcies a l’anatomia del nostre cervell, el periodista Jaume Barberà entrevista al seu darrer llibre ‘(In)satisfets’ cinc professionals de prestigi per què li esclareixin els motius d’aquest consum clarament excessiu. Una de les conclusions que extreu el periodista és que “estem malalts d’immediatesa” i reclamem pastilles com a solució a problemes que evitem atacar en profunditat. A aquest comportament hi contribuïm nosaltres mateixos però també tot un model social i un sistema de salut basat en la medicina biologista i mecànica.

Barberà va protagonitzar aquest dimecres el cicle de tertúlies literàries a la terrassa de Vinseum organitzat pel mateix museu, La Cultural llibreria i Ràdio i Televisió de Vilafranca amb el suport del magazine digital Surtdecasa Penedès.

Les entrevistes que conté el llibre amb el catedràtic de farmacologia Joan-Ramon Laporte, el psiquiatra José Luis Tizón o l’endocrinòloga Carme Valls posen de manifest vàries qüestions: que s’abusa del consum i de la dispensació d’aquests medicaments, que no s’afronta el problema real que causa l’ansietat, l’insomni o la tristesa, que els metges no estan formats ni tenen el temps necessari per atendre les necessitats emocionals dels seus pacients i que les dones són les més mal parades perquè consumeixen el 85% dels psicofàrmacs que es recepten a l’estat.

‘Insatisfets’ també parla dels efectes que té el consum d’aquests medicaments que actuen com a depressors del sistema nerviós central i que originen caigudes i accidents i contribueixen, en alguns casos, al desenvolupament de malalties com el càncer o l’Alzheimer.

Barberà va voler deixar molt clar que el seu llibre no és d’autoajuda, sinó que vol aportar més informació perquè el lector pugui decidir millor. Tampoc va voler buscar culpables, però sí que va reclamar que la societat en general hauria de fer una reflexió sobre aquest tema.

La tertúlia d’aquest dimecres va ser una de les més concorregudes, amb la terrassa de Vinseum completament plena.

El proper dimecres, el cicle arriba a la seva fi amb David Puertas, músic, compositor i autor, juntament amb Jaume Radigales del llibre ‘100 coses que has de saber de l’òpera. Mites i llegendes de l’espectacle més gran de tots els temps’.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: