Dimecres, 24 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’àliga de Sant Julià de Vilafranca ha estrenat una melodia pròpia

En el marc de els festes del barri, el dissabte passat es va estrenar una melodia pròpia per l’àliga de Sant Julià de Vilafranca.

La nova melodia l’ha composada el músic vilafranquí Paton Felices i l’ha titulada “Àliga negra”. La peça està pensada per una cobla de tres quartans i va ser interpretada per la colla Ministrers de Vilafranca. El cap de colla, l’Eloi, ha muntat una coreografia per l’àliga i també per la gent, grans i petits, que l’acompanyen. Es fa un gran cercle al voltant de l’àliga i tothom balla una petita coreografia tot giravoltant.

Recordem que l’àliga de Sant Julià es va estrenar per la Festa Major de Vilafranca de l’any 2003, en substitució de l’àliga vella, encarregada per la regidoria de cultura de l’ajuntament a l’artista vilafranquina Dolors Sans.  Aquesta Àliga Nova va sortir per la Festa Major durant 8 anys. L’any 2012 el Consell de la Festa Major de Vilafranca va decidir que no sortís i va tornar a  sortir l’àliga vella. L’any 2014, es va signar un conveni entre l’Associació de Veïns de Sant Julià de Vilafranca  i l’ajuntament segons el qual es cedia  l’Àliga Nova del 2003 a l’Associació de Veïns durant un període de 4 anys. A partir d’aleshores el nom de la peça es Àliga de Sant Julià de Vilafranca.

D’altra banda el barri de Sant Julià ha viscut una festa amb força participació i es va poder lliurar de la temuda pluja que va fer només un petit acte de presència el dissabte a la tarda.

Durant tota la setmana passada es van anar fent diversos actes, com per exemple cursos i tallers pels carrers del barri.

El divendres al vespre va ser el moment del pregó, enguany a càrrec del director de l’escola Baltà Elias, Josep Antón Felices.

El Patón va exposar alguns aspectes de la societat que necessiten d’un bon encaix. Com per exemple l’acollida de les persones que venen de fora. També, i sobretot va parlar de l’escola Baltà, que també ha necessitat d’un encaix amb la vila.

I un altre encaix referit al barri i a la vila és el de l’àliga.

Amb el pregó es van encetar els actes principals de la festa del barri que es van celebrar entre dissabte i diumenge.

Dissabte a la tarda amb activitats infantils i la cercavila de l’àliga. I al vespre la novetat d’enguany, el sopar del barri, que normalment es feia en divendres, i que en aquesta ocasió va reunir uns 180 comensals al voltant de les taules.

Un altre dels moments destacats i esperats va ser el de la ballada de sardanes, el diumenge al migdia, amb la cobla Catània i la participació del Grup Sardanista de Sant Julià.

I per acabar diumenge a la tarda hi va haver l’actuació de les havaneres.

En el transcurs de l’acte el president de l’associació de veïns, Jaume Girona, feia un balanç satisfactori de les festes.

Les havaneres del grup Xaloc, de Vilafranca, van ser una bona manera de tancar els actes de les festes del barri de Sant Julià.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: