Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Finaliza la primera fase de restauració de la façana sud de la Basílica de Santa Maria

Els treballs permeten visualitzar i recuperar patrimoni arquitectònic que fins ara quedava tapat per la brutícia o altres elements afegits al llarg dels anys.

La finalització de la primera fase de restauració de la façana sud de Santa Maria permet recuperar elements patrimonials de la Basílica.
Aquesta setmana s’han donat per acabats els treballs de la primera fase de restauració de la façana sud de la Basílica de Santa Maria, entre el campanar i la portalada lateral. Un cop ha quedat la paret al descobert, ja s’aprecien clarament les millores en aquesta part de la façana en que s’ha intervingut. Així, es veuen les cinc làpides que hi ha en aquesta part del mur. Són la d’inici d’obres del 1285, feta en marbre, dues referents a la consagració del 1484, la del bateig de la Mare Ràfols i la del títol de basílica atorgat el 1920.
També s’ha actuat en la recuperació de part de la coberta lateral, un fet que ha permès tenir noves dades sobre la construcció de la Basílica, com explica des de la Comissió Santa Maria 2020 en Josep Maria Feliu.
Feliu recorda també que aquest estiu es podrà veure a l’interior de Santa Maria una exposició que permet veure l’evolució de les obres, i els canvis que s’han produït. Uns canvis que resulten evidents i que sorprenen ja als qui passen pel costat de la Basílica.
El xiprer que s’ha tallat no es tornarà a plantar, però sí es tornarien a instal·lar les reixes que hi havia al lateral de la façana. Feliu explica també que s’ha fet una feina d’intervenció en els finestrals i obertures en aquesta part de la façana per tal de retirar els elements metàl·lics que hi havia que oxidaven i malmetien la pedra.
La intervenció a la primera meitat de la façana sud de l’església de santa Maria ha permès documentar diferents aspectes fins ara desconeguts i que poden aportar noves dades on cal aprofundir per conèixer millor la historia de la seva construcció. Algunes de les novetats així com imatges dels treballs, es podran veure en una exposició que a partir d’aquest divendres 18 de juny estarà instal·lada a l’interior de l’església.
Des de la comissió Santa Maria 2020 es vol destacar el paper de les aportacions privades en aquesta intervenció, que ha tingut un cost de 120.000 €, dels quals 50.000 corresponen a la Diputació de Barcelona, i als actes com concerts i el sopar del Rotary Club. Ara volen fer una crida a la participació d’empreses, particulars i institucions per continuar avançant en els treballs de la segona part de la façana tan aviat com sigui possible i ja encarar la principal obra del projecte que és la teulada, amb un cost de 600.000 €.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: