Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC, CUP i VeC insten a l’Ajuntament a sumar-se a la querella contra els crims del franquisme

Davant l’entrada del cementiri, els grups municipals han explicat que volen que es faci justícia i es jutgin els responsables del règim feixista espanyol, tot recordant als represaliats vilafranquins.

Els grups municipals d’ERC, CUP i VeC portaran al proper ple que s’ha de celebra el dimarts 28 de juny una moció on es demana que l’Ajuntament interposi una querella criminal per tal que s’investiguin els crims contra la Humanitat comesos pel franquisme que van afectar a veïns i veïnes de Vilafranca.

Vilafranca no va ser aliena a la crua repressió franquista, un cop acabada la guerra. Els estudis realitzats pel projecte Tots els Noms de l’Institut d’Estudis Penedesencs, ha documentat que en els primers anys del règim Franquista 140 persones van ser objecte de judicis militars sumaríssims, en els quals es van condemnar 20 persones a la pena de mort, de les quals se’n van executar efectivament 19.

Davant la impossibilitat de jutjar la dictadura a l’estat, on es va optar per passar pàgina sense posar davant dels tribunals els criminals del règim feixista, ha estat a l’Argentina on s’ha obert un procés per fer justícia.

Per això els grups municipals proposen a l’Ajuntament de Vilafranca sumar-se a la querella promoguda a l’Argentina contra els crims del franquisme.

 

A més els grups que presenten la moció també demanen que es dignifiqui la senyalització de la fosa comuna de Vilafranca i el recinte militar amb informació dels soldats republicans inhumats durant la Guerra.

A la moció també es proposa que l’ajuntament tingui cura i mantingui en bones condicions de la senyalització de la memòria democràtica de la vila.

La moció ha comptat amb el suport d’entitats com l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l’Institut d’Estudis Penedesencs, així com d’historiadors com Salvador Campamà, Raimon Soler, Josep Bosch o Jordi Vidal.

 

CUP, ERC, VeC

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: