Dijous, 20 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les restes d’un dels 7 soldats trobats a la serra de Riés s’han enterrat a Sant Pau d’Ordal

Aquest dissabte al migdia es feia l’acte d’inhumació d’una de les víctimes de la guerra civil que va morir durant els combats de finals del gener del 1939 a la Serra de Riés, entre Subirats i Olesa.

 

Entre el 2014 i el 2015 un equip interdisciplinari format per experts de la Universitat de Barcelona, l’Autònoma (UAB), el Centre d’Estudis de Subirats i l’Institut d’Estudis Penedesencs va realitzar els treballs de localització, recuperació i anàlisi de restes humanes. Després de dues intervencions, els experts van trobar i excavar quatre fosses, i es van recuperar les restes de 7 individus juntament amb alguns efectes personals. A l’acte d’inhumació de les restes hi va assistir el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, que va qualificar l’acte de necessari i imprescindible pel reconeixement a les persones que van lluitar durant la Guerra Civil, però també per deixar clar que el feixisme no pot passar sense fer justícia.

Romeva també va insistir en la necessitat de seguir treballant en aquest sentit, i va reconèixer que encara falta molta feina per fer perquè queden moltes fosses sense obrir.

De la seva banda, el president del Centre d’Estudis de Subirats, Josep Mata, destacava que la inhumació d’aquestes restes suposa el final d’un procés, tot i que encara falta saber la identitat exacta del soldat. Mata té l’esperança que algun dia la família els reclami.

El que sí que saben és que es tracta d’un home d’uns 35 anys que hauria mort per una ferida a la zona de les costelles. Mata també lamentava la falta de mitjans i aprofitava per reclamar a l’administració més equips d’investigació ben preparats i més recursos, tant tècnics com humans. El pas del temps és crucial perquè cada vegada hi ha menys persones que recorden els llocs exactes on van morir els soldats i perquè és més difícil localitzar les fosses en bon estat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: