Dilluns, 17 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El moviment obrer dels anys 70 a Vilafranca centra una xerrada al Casal Popular

Durant els darrers anys de la dictadura la classe obrera va començar a organitzar-se després d’anys de repressió pel règim franquista

A Vilafranca, com en molts altres llocs, van començar a sorgir els primers moviments obrers i lluites sindicals per reclamar els drets dels treballadors, però també moltes altres reivindicacions veïnals, estudiantils, polítiques o de defensa dels drets de la dona. Ahir, el Casal Popular, sota el títol de “Crònica Pròpia. Les Lluites obreres a la Vilafranca dels 70” organitzava un primer debat, però centrat només en el moviment obrer. L’acte va començar amb una introducció per contextualitzar el moment i també va parlar de l’Assemblea Obrera, el moviment de l’Asturiana (que era l’empresa que construïa els pisos sindicals), els mateixos sindicats i les lluites a dues empreses com van ser la Madofa, dedicada a la confecció, i Tractor, de la indústria química. L’acte comptava amb alguns dels qui ho van viure en primera persona. El Josep Maria Mestres, que va ser un dels fundadors de l’Assemblea Obrera, explicava que van ser una època amb molta activitat.

En el cas concret de l’Assemblea Obrera es va formar a principis de l’any 1972 després dels acomiadaments de Piensos el Sol i la Peyton. Va ser un moviment assembleari format, bàsicament per la gent jove que es va començar a agrupar fora de l’església, tot i que en reunien als seus locals perquè era l’únic lloc en es podien trobar durant la dictadura.

A poc a poc l’Assemblea va anar creixent, es van crear comissions i organitzaven activitats clandestines, com la celebració de l’1 de maig. Aquest moviment va durar fins a finals del 74, quan van començar a sorgir altres moviments sindicals i partits polítics que van fer que la gent es dispersés. L’Assemblea, però, va tenir un paper important perquè va ser l’inici del moviment obrer posterior.

La xerrada estava organitzada per la Comissió de Formació del Casal Popular de Vilafranca. Després de les ponències amb els protagonistes es va generar un debat on els assistents, una cinquantena, van poder exposar els seus dubtes i reflexions sobre el moviment obrer a Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: