Divendres, 3 de Desembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ocupació es recupera a l’Alt Penedès durant en el segon semestre del 2015

És una de les principals conclusions que es desprenen de l’informe de conjuntura econòmica de l’ADEPG, l’Associació d’Empresaris del Garraf l’Alt i el Baix Penedès.

Aquesta ja és l’edició 38 de l’informe d’Actíva Prospect que es publica cada 6 mesos, i hi ha algunes dades força positives. Una d’elles és la generació d’ocupació a l’Alt Penedès: ha passat d’ocupar el lloc 31 de les comarques catalanes, al 14è. Concretament durant el 4t trimestre de l’any passat la creació d’ocupació va créixer un 4’2%, d’aquesta manera supera la tendència catalana, que és d’un 3’8%. A més, la majoria de nous llocs corresponen a treball assalariat mentre que els autònoms també creixen, però per sota d’un 1%. Segons el responsable de l’estudi, David Moreno, aquesta és una dada positiva perquè vol dir que ha crescut el nombre de contractacions.

Una altra dada positiva és la de l’atur. De manera interanual s’ha produït un descens d’un 11%, superior al del conjunt de Catalunya, que ha estat d’un 10’5%. Ara mateix, l’Alt Penedès té una taxa d’atur del 15%. L’informe també destaca el creixement del sector serveis i la indústria. En el cas dels serveis, el creixement en el 4t trimestre va ser del 5’2%, una xifra que no es donava des de fa 10 anys.

Per activitats, els Transports i les comunicacions continuen sent el sector més dinàmic, però és el comerç el que crea més ocupació, amb 232 nous llocs de treball, seguit de l’Hoteleria amb 144 llocs.
L’altre punt fort és la indústria, que ocupa un 32% dels treballadors de l’Alt Penedès. El quart trimestre de l’any passat va ser el primer positiu després de molts anys en negatiu. Dins d’aquest sector hi destaquen especialment la química, el cautxú i els plàstics però també l’alimentació, begudes i tabac i la indústria relacionada amb l’automòbil. Precisament en aquests dos casos també coincideix amb unes majors exportacions.

L’únic “però” és la mediació financera que encara pateix les conseqüències de l’absorció de Caixa Penedès per part de Banc Sabadell. Tot i així, dins d’aquestes dades més negatives també s’ha de dir que segons l’informe, durant el darrer semestre del 2015 el ritme de destrucció d’ocupació en aquest sector es va alentir notablement i va passar del 14’5% al 9%.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: