Dissabte, 25 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès presenta el protocol per a l’abordatge de la violència masclista

L’Alt Penedès presenta el protocol per a l’abordatge de la violència masclista per coordinar actuacions i incidir en la prevenció.

El protocol ha estat presentat aquest matí a l’auditori de Vinseum, amb la presència de càrrecs electes i professionals de serveis socials, salut, educació, mossos d’esquadra i policia local, entre altres. Es tracta d’un document tècnic que dóna pautes sobre com intervenir quan arriba un cas de violència masclista, sigui quin sigui el servei al qual arriba, quins indicadors permeten detectar situacions de risc, la valoració del risc al qual pot estar sotmesa una dona o l’acompanyament posterior a la víctima. Segons el Consell Comarcal, a l’Alt Penedès es van detectar el 2015 uns 280 casos de violència masclista anualment. Entre 3 i 5 són situacions molt greus.

El regidor de Benestar Social de l’Ajuntament de Vilafranca Ramon Zaballa diu que les xifres de la violència contra les dones són “esfereïdores”, amb 13.000 casos comptabilitzats l’any 2015 a Catalunya. Per això és imprescindible un treball en xarxa que permeti actuar de forma eficaç.

Un dels aspectes que destaca del protocol és la prevenció: un conjunt d’accions encaminades a evitar o reduir la incidència de la violència contra les dones i impedir-ne la normalització, tot explicant a la ciutadania que cap forma de violència no és justificable ni tolerable. Una prevenció que es classifica dins el protocol en “primària”, adreçada a la ciutadania en general; “secundària”, amb accions dirigides a la població en risc de patir violència; i “terciària”, amb “intervencions encaminades a reduir la durada i gravetat del maltractament” i sobre el procés de recuperació de la víctima; a més de possibles intervencions de “reeducació” de l’agressor.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès Francesc Olivella posa l’accent en la prevenció en tots els àmbits, sobretot a través de l’educació.

La presentació del protocol ha comptat amb la intervenció de la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Marta Jové, que ha remarcat en la importància d’abordar els casos des de la proximitat. Jové recorda que el desplegament de protocols com el de l’Alt Penedès es basa en la llei catalana del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

El protocol ha estat presentat coincidint amb la celebració, aquest dissabte, del dia internacional d’acció per a la salut de les dones.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: