Diumenge, 15 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

CCCOO alerta sobre l’augment de la irregularitat entre els treballadors estrangers

El sindicat Comissions Obreres ha presentat aquest matí la memòria 2015 de l’Oficina del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers, el CITE, de Vilafranca.

De les dades es desprèn una situació preocupant per una major irregularitat entre els treballadors, fruit de la poca flexibilitat de la llei d’estrangeria en un entorn socioeconòmic greument colpejat per la crisi.

 

Durant el 2015, 173 persones s’han adreçat al CITE de Vilafranca: un 55%, treballa, i d’aquest percentatge, un 42% ho fa de manera irregular. Per sectors, l’agricultura, la construcció i, sobretot, el servei domèstic és on hi ha més irregularitat. Des del CITE recorden que també hi ha molts treballadors que tenien tots els permisos i han acabat caient en situacions irregulars perquè els ha estat impossible aconseguir un contracte de treball en les condicions que exigeix la llei. Això també afecta la resta del nucli familiar.

 

Respecte les consultes, un 15% tenen a veure amb la renovació del permís de residència, un 12% amb les targetes comunitàries, el 10% amb el reagrupament familiar i un altre 10%, amb l’arrelament social. Des de CCOO denuncien que tota la burocràcia amb la qual han de lidiar les persones estrangeres és una autèntica carrera d’obstacles i que, enlloc d’adaptar-se a les circumstàncies actuals, s’ha complicat encara més per la manca de recursos, fins al punt que és una odissea demana una cita per fer determinats tràmits.

Des del sindicat també alerten d’altres problemes: la vulnerabilitat de les dones, que en un ampli percentatge troben feina en el sector domèstic, la dificultat per homologar els títols formatius i el fet que la gran majoria de treballadors estrangers amb titulacions ocupen llocs de treball precaris.

Els països d’origen de les persones que s’han adreçat aquest any passat al CITE són, en un 27% del Marroc, un 10% de Bolívia, igual percentatge que d’Ucraïna, seguit d’un 6% d’Equador i un 5% de Colòmbia i Bangla Desh.

El CITE va ser creat fa 30 anys, l’any 1985, coincidint amb el desplegament de la primera llei d’estrangeria.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: