Dimarts, 18 de Maig de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els veïns de Cal Farines, a Castellví, i Bosc Verd denuncien la contaminació dels pous d’aigua

L’ampliació d’una activitat ramadera en aquest barri ha contaminat, segons els veïns, les aigües dels pous dels habitatges i l’aqüífer de Sant Martí Sarroca-Marmellar.

La situació fa 10 anys que dura des que, al 2006, es va aprovar l’ampliació d’una activitat ramadera en aquest barri que, segons els veïns, ha contaminat les aigües dels pous dels habitatges i l’aqüífer de Sant Martí Sarroca- Marmellar.

Es tracta de dues granges, Maset del Bolet i Maset del Boví, que pertanyen a un mateix propietari, i que van passar de tenir 600 vedells a més de 1600, al 2014. Davant aquest fet, els veïns han presentat 10 contenciosos administratius, dels quals n’han guanyat 9. Tot i així, denuncien que ni l’Ajuntament ni la Generalitat no han obligat l’empresa a complir les sentències. Més aviat el contrari: segueixen afavorint les dues explotacions ramaderes per sobre els interessos dels veïns i no els han facilitat cap informació sobre les analítiques del control de l’aigua de la xarxa municipal, tot i que fa 6 anys que les demanen.

Els veïns remarquen que tant la Generalitat com l’Ajuntament de Castellví sempre han afavorit els interessos de l’empresa. A més, el consistori ha modificat el POUM per poder ampliar l’explotació i per reduir la distància mínima entre les granges i les cases habitades. Els veïns també han de conviure amb un femer de gairebé 2.300m2, que està enganxat a les cases. Per tot plegat, demanen que les administracions els escoltin i que facin complir a l’empresa els contenciosos administratius. Denuncien que la situació és insostenible, no només per l’aigua, sinó també per les fortes pudors i els insectes.

Pel que fa a la contaminació dels pous, l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet alguns estudis que no han detectat nitrats. Els veïns, però denuncien que l’ACA ha fet servir, com a mostreig, un pou que està molt allunyat de les granges. De la seva banda, els veïns han encarregat diversos estudis a la Mancomunitat Penedès Garraf. El darrer, el febrer d’aquest 2016, confirma que les aigües dels pous estan greument contaminades. En alguns casos fins a 10 vegades més del màxim permès.

Comentaris

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: