Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Tècnics de set països europeus visiten el Penedès per conèixer el projecte vinyes per calor

Promoguda per la Fundació CIRCE, Centro de Investigación de Recursos y Consumos Energéticos, amb seu a Zaragoza, la visita s’inscriu en el marc del projecte “Up and running” que busca saber perquè no s’utilitzen les restes de poda provinents de l’activitat agrícola, i oferir conèixer projectes que funcionin per tal de poder adaptar-los a les diferents realitats de les zones productives i dels països participants.

Des de la Fundació CIRCE, Daniel Garcia explica que tot i que evidentment no es poden generalitzat models, la intenció és buscar claus que fan possible l’èxit en zones com per exemple el Penedès. Comenta que a nivell europeu han trobat uns 18 experiències d’èxit amb la utilització de restes de poda per crear energia.
Un dels participants és Luis Calaim, de la Confederació Nacional de Cooperatives Agrícoles de Portugal, Confagri, que explicava que era interessant conèixer propostes com aquesta i altres que han visitat en territori català. Maneres diferents d’aprofitar les restes de poda i veure com s’articulen les ajudes tant d’institucions locals com d’Europa.
Des de Nou Verd, Ton Grau comenta que és important donar a conèixer el projecte que es fa a Vilafranca i al Penedès, amb la participació de Covides i de caves Vilarnau. Mostrant que és possible un projecte d’aprofitament de restes agrícoles per produir energia, i on tothom hi guanya.
Precisament des de Vilarnau, el seu gerent Damià Deàs destacava que és un projecte que està funcionant molt bé. Una proposta que aposta per la sostenibilitat ambiental, però també econòmica i que ha sabut sumar esforços públics i privats amb un paper important de l’Ajuntament de Vilafranca. Des de Vilarnau remarquen que han eliminat completament el consum de combustibles fòssils, amb la utilització de les restes de poda.
Després de conèixer les línies bàsiques del projecte vinyes per calor, els participants en aquesta visita van poder comprovar a les instal·lacions de Vilarnau el funcionament de la caldera de biomassa que funciona amb les restes de la poda, i també es van acostar a una vinya per observar com funcionaven les màquines de recollida sobre el terreny.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: