Diumenge, 17 de Gener de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La talla romànica de Sant Joan Evangelista retorna a Vinseum després de ser restaurada

Des de divendres passat la talla romànica de Sant Joan Evangelista que Mossèn Trens va donar a Vinseum l’any 1972, es pot tornar a veure a  Vilafranca, però aquest cop restaurada. L’arribada de la peça s’acompanya d’una l’exposició titulada “Jo, Joan. Capítol 3” que repassa la història d’aquesta talla.

Una informació que, de moment, és breu perquè encara queden molts dubtes per resoldre. Per això es titula “Capítol 3” perquè la idea és anar descobrint a poc a poc els seus orígens.

La talla torna a Vinseum després d’un procés de restauració a càrrec del MNAC i d’una exposició, sota el mateix títol, on ja s’ha pogut veure restaurada. Des del MNAC destaquen que es tracta d’una peça singular perquè forma part d’un grup molt important del romànic: el taller d’Erill la Vall, i perquè només se’n conserven una quinzena repartides per la Vall d’Aran i alguns museus. A més, l’obra té un gran valor per les seves característiques.

L’encarregada de la restauració, que també ha comptat amb el suport de Vinseum, ha estat la Mireia Mestre, cap de l’àrea de conservació i restauració del MNAC.

Segons Mestre, la idea inicial no era fer-ne una restauració tan profunda però es van trobar amb moltes sorpreses.

Una altra sorpresa que van descobrir després de l’estudi radiològic és que tenia dos fragments de la mateixa fusta de perer afegits a les espatlles, fixats amb espigues. Els conservadors-restauradors van plantejar la hipòtesi que aquestes fustes corresponien a dues ales que s’haurien trencat. És a dir, que Sant Joan hauria estat representat amb ales, assenyalant el llibre amb el dit índex i acompanyat per l’àliga, el símbol d’aquest evangelista.

La mostra es pot veure a Vinseum fins al 22 de juny. Quan s’acabi, la peça es podrà veure a l’exposició permanent de Vinseum.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: