Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La 48ena cantada de caramelles de Vilafranca ha estat tot un èxit de públic que va deixar petita la capella de Sant Joan

L’any passat, coincidint amb la capitalitat cultural del 2015, Vilafranca va acollir la trobada de colles caramellaries en un acte multitudinari que es va celebrar a la plaça Jaume I i aquest any es retornava a la cantada habitual de Vilafranca, que en els darrers anys s’havia celebrat a la plaça de Sant Joan i que en aquesta ocasió es va traslladar a l’interior de la capella.

L’acte comptava amb la presentació del filòsof, Joan Cuscó, que entre grup i grup anava oferint dades sobre la tradició de les caramelles. Una tradició vinculada a les celebracions rituals de l’arribada de la primavera, amb un nom d’origen àrab i que el cristianisme va adaptar al final de la quaresma.
A Vilafranca hi ha constància documental de la celebració ja al segle XVI, i ara fa 48 anys que es van recuperar.
Aquest any, davant la coincidència del partit Barça-Madrid es va avançar la cantada a les set de la tarda i per motius logístics es va traslladar a l’interior de la capella de Sant Joan.
En els darrers anys participen de la cantada de caramelles a Vilafranca entre tres i sis grups. En aquesta ocasió en van ser quatre. El primer en actuar va ser el Coro, el més veterà i el que acostuma a oferir cançons tradicionals relacionades amb la temàtica més habitual, la natura o l’amor.
La Societat Coral el Penedès està dirigida per Jordi Gonzàlez i va interpretar quatre cançons.
El segon grup en actuar va ser el dels monitors de Moviment Infantil de Vilafranca, que va cantar dues peces habituals, i una novetat en format cançó protesta titulada “Què passa a Vilafranca?”.
Desprès va ser el torn del grup de l’Agrupament Escolta, que va interpretar dues peces. La segona, i com acostuma a ser habitual també a la cantada de Vilafranca, feia referència a una altra colla de caramellaires, en aquest cas dedicada al MIV.
I els darrers en actuar van ser els Tornavisos, que porten ja 19 anys consecutius cantant caramelles. Van cantar dues peces “clàssiques” i dues novetats en referència a la Font de Sant Joan, la font que hi ha a la plaça i que celebra 150 anys.
La primera novetat es basava en la cançó US for Africa. La segona novetat tenia la melodia d’una cançó de Queen, però va acabar fusionant-se amb la tonada de l’anterior.
El públic omplia la capella, i de fet, força gent es va quedar fora. Un públic que s’ho va passar d’allò més bé en aquesta 48ena cantada de caramelles de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: