Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El programa del Voluntariat per la llengua a Vilafranca es manté a bon ritme en la seva divuitena edició

Aquest dimecres s’ha presentat una nova edició del programa Voluntariat per la llengua a Vilafranca, amb una xerrada sobre “El llenguatge del vi”, a càrrec de l’enòleg i voluntari per la llengua Josep Ribas, a l’auditori del Vinseum.

Abans de la conferència, al pati del Vinseum, s’ha donat la benvinguda als voluntaris i aprenents que inicien o bé continuen la participació al programa. Vilafranca va ser, ara fa 18 anys, un dels municipis pioners en iniciar aquesta proposta de col·laboració ciutadana per difondre l’ús social de la llengua catalana. Voluntariat per la llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa, que es troben una hora a la setmana per conversar en català.
L’objectiu de l’acte al pati del Vinseum era el de donar les orientacions per al bon funcionament de les parelles lingüístiques, lliurar el material de suport i donar informació de les activitats que es duran a terme per reforçar les trobades de les parelles.
La dinamitzadora del programa a l’Alt Penedès, Gemma Garcia, destaca que es manté una xifra de voluntaris com la des darrers anys, amb unes 50 parelles lingüístiques. També ens explica quina és la tipologia dels voluntaris i dels aprenents.
Seguidament, a l’auditori del Vinseum, es va fer una xerrada sobre “El llenguatge del vi”, a càrrec de Josep Ribas, llicenciat en enologia. Rbas va voler desmitificar el fet de parlar de vi. Només requereix sentir les sensacions i emocions que el vi ens aporta i trobar la paraula adequada.
D’altra banda va comparar també el coneixment d’un vi amb l’observació d’una obra d’art.
Per a l’ocasió, la Biblioteca Torras i Bages va editar una guia bibliogràfica sobre temàtica vitivinícola amb els materials que es poden consultar en el seu fons especialitzat ubicat a la segona planta, d’aquesta manera novament, la Biblioteca Torras i Bages, Vinseum i el Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès s’unien per organitzar un acte que vincula el català i les parelles lingüístiques.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: