Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Centre de Documentació del Vinseum exposa el cartell restaurat de la festa major del 1907

El cartell ja està exposat a la sala de consultes del Centre de Documentació, al carrer de la Palma.

El cartell ja està exposat a la sala de consultes del Centre de Documentació, al carrer de la Palma, on es pot visitar d’ara fins l’agost en l’horari habitual de l’espai: tots els matins de dos quarts de deu a dos quarts de dues i els dimecres i dijous de dos quarts de quatre a set de la tarda.

El cartell de la festa major de Vilafranca de l’any 1907 és obra del dibuixant Josep Senabre Giralt i representa una entrada de Sant Fèlix. L’encarregada de la restauració ha estat l’especialista Èlia López Reguant, qui ha explicat amb detall un procés complex a causa de la fragilitat general en el suport: hi havia estrips, pèrdues als marges de la peça, plecs, ondulacions i arrugues, brutícia i esgrogueïment. Els forats s’han tapat amb paper japonès, que s’adapta al moviment natural del paper original, i s’hi ha pintat a sobre amb llapis aquarel·lat. El cartell fa més de dos metres d’alt en dues parts que han estat unides amb la restauració per a poder ser exposat. De fet, no se sabia que les dues parts eren el mateix cartell fins fa relativament poc.

 

El cartell de Josep Senabre és únic a Catalunya pel seu estil i la seva antiguitat. Forma part dels orígens del cartellisme a les festes populars, perquè fins aquell moment els cartells eren bàsicament un programa de la festa, impresos a una sola tinta i sense imatges.

 

En aquesta peça destaca que l’autor va triar l’entrada de Sant Fèlix com a element més identificador de la festa, amb un gran pes de la figura del Drac i els castells, amb una torre de set que ocupa un espai central.

També hi ha els Gegants i els cercolets, gent de diferent classe social segons s’intueix pel vestuari; i es veu la imatge de la basílica de Santa Maria recent restaurada amb el sant, que no es veu perquè està “sota pal·li”.

 

L’historiador Joan Cuscó destaca que el cartell forma part d’un moviment modern que pretenia crear una identitat local vinculada als elements patrimonials, entre els quals tenia un pes important la festa major de Vilafranca. Un dels indicatius és que inclou el lema “La més típica de Catalunya”, que s’havia començat a utilitzar l’any anterior.

El cartell del 1907 inaugura un petit espai expositiu a la sala de consultes del Centre de Documentació de Vinseum on s’aniran mostrant diferents documents que s’hi conserven.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: