Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

En el decurs dels darrers dos anys s’han tramitat a Vilafranca un total de 590 denúncies per infracció de l’ordenança de civisme

L’any 2014 es van obrir 318 expedients sancionadors tramitats per l’ordenança de civisme i convivència i el 2015 hi va haver 272 expedients per la mateixa ordenança.

Tot i que la xifra hagi disminuït el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, assenyala que no es pot abaixar la guàrdia i que, de fet, són moltes més les actuacions de la policia per temes d’incivisme, que no pas per fets delictius. Per nombre d’expedients el més freqüent és el de fer les necessitats fisiològiques a la via pública, pel qual es van posar 88 multes l’any 2014 i 76 multes el 2015. La segona infracció més habitual és la de falta de respecte a l’autoritat i la tercera la de col·locar propaganda en llocs no permesos. Entre els expedients més freqüents també hi ha la venda ambulant no autoritzada i practicar la mendicitat en espais públics amb violència o amb menors.
D’altra banda l’ajuntament constata que hi ha dos aspectes que han augmentat la preocupació ciutadana com són les defecacions de gossos a la via pública i la circulació amb bicicleta a velocitat excessiva per espais destinats a vianants.
En aquest cas l’ajuntament preveu fer properament una campanya informativa i alhora augmentar el control i les sancions.
En el cas de les defecacions de gossos no recollides la sanció inicial és de 150€, que pot passar a 300€ per reincidència i que en cas de ser una falta molt greu pot arribar als 600€.
L’altre tema que genera moltes queixes ciutadanes és el de la circulació de les bicicletes.
En aquest cas el problema esdevé també una qüestió relativa a l’Ordenança de Circulació i l’ajuntament treballa per plantejar una modificació d’aquesta ordenança en un proper Ple.
D’altra banda, i analitzant les dades del conjunt de les denúncies per incompliment de l’ordenança de Civisme, Montfort assenyala que el 64% de les persones denunciades són de nacionalitat espanyola, mentre que el 36% són d’origen estranger.
Respecte al percentatge de cobrament efectiu se situa al voltant del 28%, per la dilatació dels procediments, que estan sotmesos a la presentació de recursos. L’Ordenança de Civisme també preveu la mesura dels treballs a la comunitat, com per exemple neteja de carrers o façanes o tasques d’ajut social, enlloc del pagament de la multa. El 2014 van ser 15 les persones que van demanar acollir-se a aquesta mesura i el 2015 en van ser 17, dels quals la meitat van desistir finalment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: