Diumenge, 23 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Xicots de Vilafranca homenatgen diumenge Josefa Parera Rovirosa, en el marc del Dia de les Dones

Aquest diumenge 6 de març els Xicots celebraran la segona edició de l’Homenatge Carme Alomà a les Heroïnes Anònimes, en un acte al local social Cal Noi-Noi a les 12 del migdia. Enguany el reconeixement, escollit per les entitats que han col·laborat amb la comissió de selecció, recau en Josefa Parera Rovirosa, “La Pepeta”, en representació de les moltes dones que van patir les conseqüències de la derrota de la República, només per ser dones, filles o parelles de republicans empresonats o afusellats.

Per contextualitzar l’època i les circumstàncies d’aquelles dones, s’han organitzat al llarg del matí un seguit de conferències. Belén Moreno, doctora en Història i professora a la Universidad Autónoma de Madrid, tractarà sobre “Les dones del Penedès durant la postguerra”; Rosa Toran, doctora en Història i expresidenta de l’Associació Amical Mauthausen i altres camps, parlarà de “Les dones dels exiliats”. Finalment, María del Rosario Vázquez, metge rural a Colòmbia, perseguida i exiliada del seu país, oferirà la ponència “Mujer, conflicto y paz”.
Després tindrà lloc el reconeixement públic a l’homenatjada d’enguany i tot seguit, una actuació castellera de dones dels Xicots.
Josefa Parera, “La Pepeta”, és una vilafranquina de 95 anys, nascuda el 1920. Va viure el temps de la República, la Guerra Civil i la postguerra. El seu pare era sindicalista i va ser empresonat. Va ser una de les moltes dones que van patir la repressió del franquisme als familiars dels derrotats. Fa 20 anys va promoure la Fundació Montserrat Junyent i Parera, dedicada a l’atenció de col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: