Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els resultats inicials de l’assaig sobre varietats blanques de l’INCAVI i Covides constaten la bona resposta del xarel·lo

A prop del castell de Sant Martí Sarroca hi ha una vinya, propietat d’un dels socis de la cooperativa Covides, en la qual s’hi està desenvolupant un assaig sobre varietats blanques.

La vinya va ser plantada l’any 2010 i l’any 2012 s’hi va fer la primera verema. Hi ha plantats cinc tipus de varietats blanques: Sauvignon Blanc, Marsanne, Incrozio Manzoni, Moscatell de Gra Petit i Xarel·lo. L’objectiu de l’assaig és contrastar les varietats, el seu potencial agronòmic i enològic i concretar l’interès que puguin tenir en l’elaboració de vins tranquils i escumosos, per sí soles en alguns casos o com a complement. Després de quatre veremes, les dades de què es disposa són molt inicials però ja permeten constatar el bon comportament del xarel·lo per la seva productivitat i les seves característiques organolèptiques.

L’assaig està fent un seguiment complet que inclou tot el procés: des de la plantació de la vinya fins al tast del vi. D’aquesta manera, l’assaig controla el creixement vegetatiu, la verema per saber quins són els nivells de producció, la dimensió del raïm o la quantitat de raïm per cep, o el pes de la fusta de la poda. Després s’analitza el most, es fa el vi i es tasta.

Les varietats Marsanne i Incrozio Manzoni són varietats foranes que no es conreen aquí però al sector vitivinícola li interessa disposar d’informació sobre el seu comportament en el cas que siguin interessants per elaborar vins nous i diferents.

L’assaig sobre varietats blanques va ser una iniciativa d’Agustí Villarroya com a tècnic del Departament d’Agricultura, l’Institut Català de la Vinya i el Vi i el celler cooperatiu Covides i s’està fent efectiu amb la col·laboració de les Associacions de Defensa Vegetal de Covides i de Sant Martí.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: