Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’emblemàtica figura del caganer centra una de les darreres activitats de Vilafranca, Capital de la Cultura Catalana

Una exposició a la capella de Sant Pelegrí de VINSEUM mostra el ric món dels caganers. Coincidint amb el seu 25è aniversari, l’Associació Amics del Caganer va proposar dins el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2015 a Vilafranca, crear una exposició al voltant d’una de les figures més controvertides i alhora més populars del pessebre a Catalunya.

A la capella s’exposen més de 200 peces entre figures, revistes informatives, publicacions infantils i plafons informatius procedents de 8 col.leccionistes de l’associació, dos dels quals són els vilafranquins Miquel Alsina i Isabel Bou.
Alsina, que ha exercit de comissari de la mostra, explica que la intenció és mostrar la varietat de fabricants, materials i idees.
El caganer més antic de l’exposició és una figura datada a finals del segle XIX i els més recents un caganer de sabó de mans i un de reciclat de càpsules de cafè.
La inauguració, celebrada divendres, va comptar amb el regidor de Cultura i amb Jordi Sarrate, fundador de l’Associació Amics del Caganer i artista plàstic, que va oferir una petita conferència sobre el triomf del caganer. Sarrate va explicar que el caganer va sorgir al segle XIX, quan el pessebre es popularitza i que durant 200 anys va estar sol en un racó del pessebre fins que als anys 70 inicia un “boom” que perdura fins als nostres dies, convertit en un “filó comercial”.
El seu significat es vincula a la sort i a l’aprofitament dels fems, segons Sarrate.
Aquesta desinhibida i controvertida figura no és exclusiva de Catalunya, tot i que és on té més tradició, popularitat i arrelament. A pessebres de Múrcia, Nàpols i Portugal també es troben caganers.
Caganers! es pot visitar fins el diumenge 28 de febrer a la capella de Sant Pelegrí de VINSEUM, de divendres a diumenge.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: