Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca adquireix tres documents històrics del 1236, el 1522 i el 1893 relacionats amb les famílies Babau i Baltà

L’Ajuntament ha comprat per 1.000 euros tres documents que qualifiquen d’ “emblemàtics” relacionats amb la història de Vilafranca i, concretament, amb les famílies Babau i Baltà.

El primer document data del 1236 i és el trasllat d’un privilegi del rei Jaume I a la família dels Babau perquè puguin habitar el Palau Reial, on hi ha ara el museu. Es tracta d’una còpia d’aquell document feta l’any 1499. El responsable de l’arxiu Josep Maria Masachs explica que la cort del rei era itinerant i, al document, figura el llistat del menjar i beure que hi havia d’haver al Palau Reial cada cop que ell i el seu seguici paressin a Vilafranca.

El segon document és una acta de venda d’unes cases al carrer Escudellers. És del 1522 i es tracta de la compra que va permetre completar l’edifici del Palau Baltà tal com el coneixem ara.
Finalment, el tercer document és el conveni entre Josep Baltà de Cela i la Confraria de Sant Miquel, propietària del Drac de Vilafranca, pel qual el primer es comprometia a restaurar la peça, que pesava massa a causa de restauracions anteriors.

El document data del 1893 i contempla les condicions que Baltà de Cela va posar a la Confraria, com que el Drac només podria actuar a Vilafranca i que havia de “dormir tot l’any” a casa seva. Des de l’Arxiu han explicat que aviat tindran una pàgina web amb noves funcions a través de la qual es podran consultar els tres documents digitalitzats, així com molts altres que puguin tenir interès per als ciutadans.

Els documents van ser posats a la venda per part del seu propietari i els responsables de l’Arxiu Comarcal van demanar opinió a diversos experts, que els van recomanar adquirir els documents. L’adquisició s’ha fet a través de l’ajuntament, ja que si els comprés l’Arxiu Comarcal passarien a ser propietat de la Generalitat i no a formar part del patrimoni de l’arxiu municipal de Vilafranca, com ha destacat el regidor de Cultura Raimon Gusi. A banda dels tres documents adquirits, hi ha la donació d’altra documentació, com diverses escriptures de propietats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: