Dimarts, 21 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’informe econòmic de les patronals del cava recomana buscar la qualitat i analitzar la caiguda de les vendes al mercat europeu

El Bufet Escura ha presentat el seu informe anual del sector del cava, que ha estat coordinat per les patronals Pimecava i Institut del Cava.

L’acte ha tingut lloc aquest matí a la seu del Consell Regulador i ha comptat amb la presència del president de l’ens Pere Bonet, qui ha destacat que el sector ha aguantat els anys de crisi gràcies en bona part a la seva estructura empresarial eminentment familiar. Bonet també ha apuntat la necessitat de treballar en els caves Premium buscant la qualitat del producte.

El president de PIMECAVA Pere Guilera també ha destacat aquesta línia de treball de buscar la qualitat a través dels Premium.

Tant Guilera com el president de l’Institut del Cava Jaume Gramona han insistit en la necessitat de que totes les empreses del sector vagin plegades per enaltir el cava al mercat global.

L’informe presentat avui ofereix dades des del 2011 i fins al 2014, posant de manifest que el 2015 les sensacions són més positives que anys anteriors. Ferran Escura, en nom del bufet, ha explicat la realitat d’un sector complex marcat per la diversitat de les empreses que l’integren i deixant molt clar que les dades globals s’han d’interpretar tenint en compte que un 88% de les ampolles venudes són de 10 empreses que facturen més de 10 milions d’euros. La fotografia presenta un sector que resisteix la crisi tot i que redueix beneficis, amb una altíssima concentració per part de les grans empreses, un sector intermedi que es defensa bé i un sector de caves petites que han de buscar en la diversificació de les seves activitats, sobretot en l’enoturisme, i en la qualitat dels seus productes la supervivència en encadenar 4 anys consecutius de pèrdues.

Una altra de les dades importants de l’informe és una davallada de les vendes de l’entorn del 9%. Però Escura ha posat l’accent sobretot en la pèrdua de vendes en el mercat exterior, especialment l’europeu. Aquest i el dilema dels preus és l’apartat que ha generat més preocupació entre els assistents a l’acte ja que, segons dades aportades pel president de l’Institut del Cava, els vins escumosos han augmentat les vendes en un 30% a tot el món l’any 2014, mentre que el cava ha perdut pes en el mercat exterior. En aquest sentit, Escura ha llançat el missatge de que el sector ha d’analitzar aquestes dades perquè “alguna cosa s’està fent malament”. Malgrat tot, el cava consolida una àmplia presència a països europeus com Alemanya, Bèlgica i Regne Unit i apareix amb més força en països tercers com Brasil, Lituània, Xina i Paraguai.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: