Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

A partir d’aquest any 2016 el petit comerç deixarà d’oferir gratuïtament les bosses de plàstic

A meitats de l’any passat l’Agència de Residus de Catalunya i els representants del petit i gran comerç van acordar prohibir la gratuïtat de les bosses de plàstic a partir de l’1 de gener del 2016, amb l’objectiu de reduir-ne un 90% el consum, fins a menys de tres unitats al mes per habitant.

Finalment s’ha establert una moratòria d’uns mesos a la nova normativa que serà d’aplicació definitiva d’aquí a ben poc.
Al barri de l’Espirall la majoria dels 60 establiment que formen part de l’entitat Comerç Espirall ja fa temps que van fer el pas. Potser el sector on es fa més complicat la seva aplicació és en el de l’alimentació.
Alguns establiments fins i tot van prendre la decisió d’avançar-se a l’aplicació de la normativa. Pot ser el cas per exemple de Cala Isabel, que va començar a cobrar les bosses al setembre, conscient que cal fer un pas pel medi ambient.
En canvi a la botiga de Cal Vicentó de l’Espirall ja fa uns tres anys que van decidir plantejar-ho com una promoció especial, perquè qui porta la bossa de casa rep un incentiu en forma de descompte.
En aquest establiment asseguren que cada vegada hi ha més gent que opta per portar-se des de casa les bosses reutilitzables. Per exemple abans de la promoció cada més es consumien tres caixes de paquets de bosses de plàstic i ara han passat a només una.
En canvi la botiga de Fruites Pacheco han optat per esperar a que passessin les festes de Nadal i apliquen a partir d’aquest gener la norma de cobrar per les bosses de plàstic. Per les característiques dels seus productes es fan servir moltes bosses per separar cada tipus de fruita o verdura i aplicaran la norma només a la bossa final.
Al barri de l’Espirall s’han distribuït uns cartells que exposen el missatge “Les bosses de plàstic no són gratis, que no les pagui el medi ambient” per acabar de conscienciar sobre l’aplicació de la normativa, però recorden també que ja van fer campanya a la tardor del 2013 i a la primavera del 2015 distribuint mil bosses reutilitzables.
La normativa s’emmarca en la modificació de la directiva europea que regula, per primera vegada, les bosses de plàstic, amb l’objectiu de reduir-ne un 80% l’ús. En els sis mesos de transició fins que la mesura entri en vigor, els establiments encara es poden anar adaptant, de la mateixa manera que els clients.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: