Dimecres, 1 de Desembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum celebra amb una exposició el centenari del naixement de Martí Castells

Vinseum celebra amb una exposició el centenari del naixement de Martí Castells, un dels pessebristes més importants de Catalunya i autor de les figures dels diorames relacionats amb la vinya i el vi que es van realitzar a principis dels anys 50 a l’antic Museu del Vi de Vilafranca.

Els responsables del Vinseum, acompanyats pel regidor de Cultura, Raimon Gusi i pel vicepresident de l’Associació de Pessebristes de Vilafranca, Josep Vallès, han presentat la mostra, l’exposició més destacada del Vinseum aquest 2015 en el marc de l’any de la capitalitat cultural. A mitjans del segle XX el Museu del Vi li va encarregar un centenar de figures a Martí Castells per il.lustrar una quinzena de les vint escenes del món del vi que hi havia a l’antic museu.
El Vinseum ha fet restaurar 38 figures al propi taller Castells i l’exposició recupera dues escenes destacades. El celler del Penedès, inspirat en la masia de la Sort de Vilafranca i Kermese, que mostra el consum del vi en les festes típiques d’Holanda i que és un collage de figures extretes de quadres de Brueghel.
Per la seva banda l’Associació de Pessebriestes s’ha encarregat de restaurar l’entorn dels diorames.
Castells està considerat el mestre per excel·lència en la tècnica dita “a palillo”, es a dir, en la realització de figures de fang modelades artesanalment com a peça única. Aquesta exposició vol homenatjar però també posar en valor l’obra excepcional i única d’aquest gran escultor que va traspassar el pessebrisme, la fama del qual va arribar a Europa, però també a l’Amèrica Llatina i les Filipines. El regidor de Cultura destaca que l’exposició posa de relleu també un aspecte de la cultura popular i tradicional molt arrelat a Catalunya.
La imatge gràfica de la mostra l’ha realitzat Bildi Grafiks compaginant modernitat i tradició. Per la seva part el responsable d’activitats culturals del Vinseum, Jordi Ribas, ha explicat que al voltant de l’exposició “Martí Castells. 100 naixements.” es realitzaran diverses accions. El dia 29 de desembre es proposarà a la ciutadania que porti el nen Jesús dels seus pessebres a l’auditori del Vinseum. L’objectiu és reunir 100 Jesusos, o més. El dia 9 de gener farà una visita guiada a l’exposició el pessebrista Ismael Porta. El 30 de gener hi haurà una sessió dels convidats a mirar el museu amb l’escultor i modelista, Ramon López, i l’últim dia de la mostra Dòlia farà una crònica del desmuntatge. L’exposició s’inaugura aquest dissabte a les vuit del vespre a la Capella de Sant Pelegrí i es podrà visitar fins a la Candelera, el 2 de febrer.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: