Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’exposició ‘Martí Castells. 100 naixements’ posa de manifest la rellevància de l’obra del pessebrista recuperant 38 figures dels diorames que va fer pel Museu del Vi

Als anys 50, el Museu del Vi li va encarregar un centenar de figures a l’artista Martí Castells per il·lustrar una quinzena de les vint escenes del món del vi que hi havia a l’antic museu. En motiu del centenari del naixement de l’escultor, Vinseum ha fet restaurar 38 figures al propi taller Castells, regentat ara pels seus nebots.

L’exposició recupera així dues escenes destacades. El celler del Penedès, inspirat en la masia de la Sort de Vilafranca i Kermese, que mostra el consum del vi en les festes típiques d’Holanda i que és un collage de figures extretes de quadres de Brueghel. Per la seva banda, l’Associació de Pessebristes s’ha encarregat de restaurar l’entorn dels diorames. Castells està considerat el mestre per excel·lència en la realització de figures de fang modelades artesanalment com a peça única. Aquesta exposició vol homenatjar però també posar en valor l’obra excepcional i única d’aquest escultor que va traspassar el pessebrisme, disciplina per la qual se’l coneix. Els seus nebots Joan i Martí Castells han estat els encarregats de restaurar les peces i, durant la inauguració de l’exposició, dissabte passat, explicaven les particularitats de l’obra del seu tiet i de la mostra que es pot visitar a Vinseum.

L’exposició permet a Vinseum donar visibilitat a les col·leccions que té guardades al magatzem mentre continua el llarg camí cap al que serà el nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

El museu celebra amb aquesta exposició el centenari del naixement de Martí Castells en el marc de la capitalitat cultural de Vilafranca. La mostra va ser inaugurada dissabte amb la presència del regidor de Cultura Raimon Gusi i el president de Vinseum Josep Soler, entre altres, i es pot visitar a la Capella de Sant Pelegrí fins a la Candelera, el 2 de febrer.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: