Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La verema d’aquest any ha estat l’última que s’ha fet amb l’actual règim de drets de plantació de vinya en vigor

A partir de l’1 de gener del 2016, qui vulgui plantar una vinya haurà d’obtenir una autorització.

El període per sol·licitar la conversió de drets en autoritzacions va començar el 15 de setembre i es mantindrà fins al 31 de desembre del 2020. Cal tenir presenta que cada viticultor ha de tramitar-ho personalment al Departament d’Agricultura, si no vol perdre els drets, perquè no es fa de forma automàtica.
El responsable del sector de la vinya d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès, Josep Marrugat, recorda que la nova normativa suposa un canvi profund, perquè fins ara s’estava acostumat a aconseguir drets de plantació per a un termini de 8 anys i ara s’ha transformat en autoritzacions administratives per un període de 3 anys, per tan no es podran transferir a altres titulars. Un altre canvi important és que la titularitat la tindrà el cultivador i no pas el propietari de la terra.
Un altre canvi important afecta als joves pagesos. Fins ara qui no tenia drets podia anar a una reserva nacional, controlada des de Catalunya i a través de les DO. Ara han canviat els criteris i el control el tindrà el Ministeri.
Des d’Unió de Pagesos recorden que la normativa ve d’Europa i que suposa un estira i arronsa entre els que volen liberalitzar totalment el sector i els que volen mantenir els drets.
Fa temps, però, que l’aplicació del nou règim està generant malestar entre els viticultors, que entenen que és el pas previ a la liberalització definitiva del sector, que segons Unió de Pagesos seria molt perjudicial.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: