Dimecres, 4 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Basílica de Santa Maria afronta la restauració de part de la façana sud, amb la recuperació de la portalada romànica com a principal repte

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs per restaurar la façana que dóna a la Plaça de Santa Maria de la basílica vilafranquina. Les obres se centraran en el tram que va del campanar fins a la portalada romànica, amb un pressupost de més de cent mil euros, davant la impossibilitat d’obtenir els recursos suficients per tota la façana.

Els treballs, que està previst que s’allarguin almenys fins a la primavera, han de servir per netejar i recuperar la pedra, les reixes, els vitralls i, sobretot, la portalada romànica, on ara tan sols s’intueixen algunes pintures.

Mossèn Jaume Berdoy segueix fent una crida a les donacions, mentre la comissió Santa Maria 2020 continua buscant recursos a través de subvencions públiques. Berdoy lamenta que, a vegades, sembla que no es tingui en compte “el valor que té per a Vilafranca la Basílica de Santa Maria”. També explica que la façana sud s’ha començat a restaurar ara, tot i coincidir amb l’època nadalenca, per no perdre una subvenció de la Diputació de Barcelona de 50.000 euros. La resta de diners provenen de donacions o d’actes concrets, com el concert de l’Escolania de Montserrat o el sopar solidari del Rotary Club. En qualsevol cas, l’entrada per aquest cantó no quedarà inhabilitada i s’hi ha instal·lat una rampa central perquè no hi hagi problemes d’accés.

Els treballs per a restaurar l’edifici són, en la seva totalitat, d’una gran envergadura. Els propers passos serien completar la neteja i restauració de la façana principal; arreglar les teulades, que és una de les fases més complexes i costoses, pressupostada en 600.000 euros; i també atacar l’interior, inclosa la instal·lació elèctrica, que està molt deteriorada. Tot plegat té un pressupost aproximat de tres milions d’euros.

Mossèn Jaume Berdoy també explica que la parròquia voldria, en el futur, fer un petit museu a l’interior de l’església. Concretament aprofitant l’anomenada “sagristia dels escolans”.

L’estudi d’arquitectes que ja es va fer càrrec de la primera fase de les obres de restauració de la Basílica vilafranquina, la que va ocupar els campanarets i la creu que presideix la façana principal, és el mateix que porta la nova fase de les obres que ha començat ara. Estan especialitzats en aquest tipus de treballs i han intervingut, per exemple, a la catedral de Tarragona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: