Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Gall Negre del Penedès ha estat protagonista de l’espai 300 del Born Centre Cultural de Barcelona

Francesc Murgadas, biòleg i periodista gastronòmic, i el doctor Amadeu Francesch, genetista recuperador del Gall del Penedès, van conversar, el passat 3 de desembre, sobre la tradició de menjar aviram i, concretament, Gall Negre del Penedès a casa nostra, en el marc del cicle de converses “Tan bo, tan a prop” que es realitzen a l’Espai Gastronòmic de Moritz, l’Espai 300, al Born Centre Cultural de Barcelona.

Aquest espai el promou la revista Cuina, i és per això que el seu director, en Josep Sucarrats, també va participar i dinamitzar de la conversa.
Amb la presentació a l’Espai 300 del Born Centre Cultural, la Fira del Gall vol fer un pas endavant de promoció i “consolidar-se com a Fira d’aviram única a Catalunya”, tal com va expressar la regidora de Turisme, Dolors Rius.
No va faltar a l’acte del Born una degustació de Gall Negre del Penedès maridada amb una referència de vi negre de la D.O. Penedès. Olga Guasch, la restauradora del restaurant El Gat Blau, va oferir unes mandonguilles de gall del Penedès a la mostassa i un caneló de rostit de gall amb Xarel·lo al contrast de la sal fumada.
El doctor Amadeu Francesch va compartir amb els assistents el seu procés de recuperació de la raça. A principis dels noranta va participar en un projecte finançat per l’IRTA que va culminar amb la recuperació de la raça deixant-la fixada en quatre varietats, l’Aperdiuada, la Barrada, la Blat i la Negra. També va afegir que s’ha seguit treballant en la millora de la raça introduint el gra de raïm, que no ha alterat el creixement del Gall Negre del Penedès i, per tant, s’està tramitant la Indicació Geogràfica Protegida.
En el marc de la conversa Francesc Murgadas va exposar les raons per les quals mengem el gall, raons no només nutritives sinó també gustatives.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: