Dimecres, 6 de Juliol de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Tres joves restauren l’antic rellotge de pèndol de l’estació enològica, amb la voluntat de recuperar-lo i tornar-lo a instal·lar en l’edifici de l’Escavi

El Joan Tort, el Josep Sesma i el Xavi Carbó fa uns tres anys que dediquen força hores del seu temps lliure a reparar un rellotge. Però no es tracta d’un rellotge qualsevol. És el que es va treure de l’edifici on hi havia l’estació enològica de Vilafranca, l’Incavi, al carrer d’Amàlia Soler.

Un rellotge comprat l’any 1883, que va estar instal·lat fins a finals dels anys 20 del segle passat al campanar de Santa Maria; i que després va anar a l’Incavi on va estar en funcionament fins a finals de la dècada dels 80 quan va quedar en desús.
Aquí és on aquests tres joves, coneixedors de l’existència d’aquest rellotge decideixen posar-se en contacte amb l’Ajuntament quan es comença a rehabilitar l’edifici de l’antic Incavi i mirar de recuperar aquesta peça. Són de fet el mateix equip que va restaurar ja fa uns anys l’actual rellotge del campanar de Santa Maria.
En el cas d’aquest rellotge, Joan Tort, que és veí de la Pobla de Claramunt, comentava que ha estat entretingut, i una bona experiència. Ha destacat també què es tracta d’una peça pràcticament única.
El desmuntatge del rellotge es va iniciar el 2012, i va ser un treball llarg, sobre tot a l’hora de revisar totes les peces i comprovar el seu estat de conservació i funcionament, ja que en principi estava força malmès.
Les peces, com explica Josep Sesma, es van haver de netejar una a una, i per sort únicament dues de prop del miler que conformen el rellotge, es van haver de fer de nou. Després era moment de tornar a muntar i veure si tot funcionava bé.
Es tracta d’un rellotge de pèndol, que funciona per pesos, i que en el cas de la seva ubicació a l’antic Incavi aprofitava els 12 metres d’alçada de l’edifici per tal de poder funcionar, com comenta Xavier Carbó
De moment consideren que no és aconsellable, per el desgasts de les peces, que el rellotge torni a funcionar de manera continuada. Però sí esperen que es torni a instal·lar a l’edifici de l’actual Escavi i que pugui mostrar-se com a peça única que és.
En aquest sentit, el regidor Joan Manel Montfort comentava que s’està estudiant la manera de fer-ho. Destacava també la importància d’haver recuperat aquesta peça, agraint també la tasca altruista que han fet Tort, Sesma i Carbó.
És un rellotge que té més de 130 anys d’història, i que ben aviat es podrà tornar a poder veure en un espai on havia estat força anys. A més, comptava amb una campanes que encara ara estan en un petit campanar al mateix Escavi, i que van marcar les hores seguint el batec d’aquest rellotge fins pràcticament finals dels anys 80.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: