Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

En el 25N continua la lluita contra la violència masclista

Amb un col.loqui sobre el dret a escollit el part s’han iniciat a Vilafranca els actes commemoratius del Dia Internacional contra la violència masclista.

Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional contra la violència masclista i a l’entorn d’aquesta data durant tota la setmana l’ajuntament de Vilafranca i diverses entitats han organitzat un conjunt d’actes. El primer tenia lloc ahir a l’Escorxador i consistia en una conferència-col.loqui titulada “Part respectat…Un dret de les dones”. A proposta d’Amnistia Internacional es plantejaven aspectes relatius a la violència obstètrica que pot comportar la cesària, però també en general es posava a debat el dret de la dona a escollir com vol parir.
La sessió comptava amb la participació de les llevadores Neus Montserrat i Mª Jesús Montes, i estava moderada per la llevadora de l’Alt Penedès, Lurdes Artís, que insistia en obrir un debat al voltant dels drets de la dona i l’acompanyament que ha de tenir per part dels professionals de la salut.
Un dels elements del debat va ser però l’excés de cesàries que s’han practicat arreu en els darrers anys. No hi ha dades amb detall per part de la OMS però en molts països, com també a Catalunya, en els darrers anys s’ha estat treballant per reduir-ne el nombre, amb la premissa que hi ha d’haver només les cesàries necessàries.
En aquest sentit es va parlar de la importància que té el paper de les dones en la decisió de com ha de ser el part.
La conferència-col.loqui ha estat el primer d’un seguit d’actes que se celebraran a Vilafranca amb motiu del 25N. L’acte institucional té lloc avui amb col.laboració de la Fundació Mas Albornà. Serà a les set de la tarda a la sala d’actes de l’Escorxador amb la lectura d’un manifest elaborat i llegit per usuaris de Mas Albornà i tot seguit la conferència “Sociedad, violència y salud mental” a càrrec del doctor José Antonio Larraz, director mèdic de l’hospital psiquiàtric Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús.

25N

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: