Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El jaciment de la Font de la Canya estrena museïtzació per garantir la conservació de les troballes i arribar a més visitants

Aquest dissabte tenia lloc al jaciment ibèric de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, la inauguració de la primera fase de les obres de museïtzació.

Les obres, dutes a terme pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona amb el suport dels arqueòlegs, s’han centrat en adequar els espais per a fer-los visitables i consolidar les troballes perquè no es facin malbé amb les inclemències meteorològiques, l’erosió i les visites que vindran. Les obres han afectat concretament tres sectors: la zona d’hàbitat del segle III abans de Crist i una part del camp de sitges més proper a aquesta zona; les intervencions destinades a garantir l’accessibilitat al jaciment, amb accessos esglaonats per salvar els desnivells i un mirador per veure el treball dels arqueòlegs; i una pèrgola que garanteix aixopluc i ombra amb un plafó informatiu i una zona enjardinada.
Tot plegat ha de potenciar el jaciment com a referent patrimonial i turístic sobre els orígens de la vinya i el vi a Catalunya.

La primera fase de la museïtzació vol posar en valor un jaciment singular que estan generant informació molt valuosa sobre el modus vivendi dels ibers penedesencs i sobre els inicis del conreu de la vinya i l’elaboració del vi.

Per a Avinyonet del Penedès, Font de la Canya és un recurs important que va més enllà del municipi. L’alcalde Oriol de la Cruz espera que la Diputació de Barcelona mantingui el seu compromís en les futures fases de museïtzació i en la recerca per seguir ajudant als visitants a interpretar millor el seu contingut.

Des de la Diputació de Barcelona, els seus representants destaquen el gran potencial que té el jaciment.

Actualment, Font de la Canya té nous reptes com la recreació en 3D de l’anomenada zona 1, on es troben els habitacles destinats als treballs de gestió i emmagatzematge del segle III aC, amb l’objectiu de mostrar com era la vida quotidiana dins aquest centre de mercaderies de la Cossetània ibèrica. La recreació en 3D s’inclourà dins d’una aplicació que integrarà la visita tant del jaciment arqueològic com del futur Centre d’Interpretació de la Font de la Canya, a Avinyó nou.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: